Bibliotheek

5 Redenen waarom een bezoekje aan de bibliotheek een goed idee!

Mijn kinderen zijn grote fan van de bibliotheek bij ons in de buurt. Deze is overigens uitgeroepen tot beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel! Ze gaan er geregeld langs om in boeken te neuzen, om een stapeltje mee te nemen naar huis en om wat rond te hangen. Een bibliotheek is duidelijk niet meer wat het vroeger was. 

Lang geleden, heel lang geleden

Toen mijn man voorstelde om de bibliotheek te bezoeken was ik eerst wat argwanend. Ik had niet al te beste herinneringen aan de tijd dat ik naar de bieb moest – want dat was het toen wel, het moest. Ik paste en manlief ging dus alleen met onze mini’s een bezoekje brengen. Wilt het net dat er die dag een vertel voormiddag was. Veel later dan verwacht kwamen ze super blij terug thuis. Ze waren dol enthousiast over wat ze daar gezien hadden en hadden een hele stapel boeken mee.

Beide hadden ze elk hun eigen stapeltje mogen uitkiezen en begonnen thuis enthousiast doorheen de boekjes te bladeren. Iedere avond voor het slapengaan werd er een boekje gekozen om uit voor te lezen. Nog geen 2 weken later waren ze door de stapeltjes heen en wilden ze niets liever dan opnieuw een bezoekje gaan brengen. De toon is sinds gezet, we gaan geregeld onze boekjes omruilen en een nieuwe lading halen.

Stripverhalen ontdekken

Het begon met simpele “zoek boekjes” tot Mathis er stripverhalen ontdekte. Hij is sinds hele grote fan van Jommeke, Suske & Wiske en Asterix. Bij een bezoekje gaat hij eerst langs de stripverhalen alvorens naar andere boekjes te kijken. Wel leuk is dat hij best al veel kan lezen op de korte tijd dat hij op het eerste leerjaar zit. Zo ontdekte ik onlangs enkele boekjes van zijn striphelden in zijn leesniveau. Ja hoor en of het hem stimuleert om te lezen!

En zo gingen we afgelopen vakantie opnieuw een bezoekje brengen. Deze keer ging mama mee. En ik keek echt wel de ogen uit mijn hoofd. De sfeer, de massa’s boeken, hoe ‘thuis’ Mathis en Amélie zich voelden, de studenten die aan het studeren waren en mij toch wel een warm gevoel bezorgden. Ik kan volmondig zeggen dat een bezoekje aan de bibliotheek dé uitstap  is in vakanties.

Waarom jij naar de bibliotheek moet?

 1. De keuze is eindeloos. Voor baby’s, kleuters, meisjes, jongens, 6-jarige, 8-jarige, … Je mini’s hebben altijd nieuwe boeken, je blijft ze verrassen met nieuwe verhalen voor het slapengaan. Van bekende figuurtjes, stripverhalen tot mooie kinderboeken.
 2. Je mini’s kunnen hun eigen keuze maken, daar waar mama bij de aankoop toch vaak zelf kiest welke boekjes in huis komen, kiezen ze hier zelf. Amélie en Mathis gaan op zoek naar die boekjes & verhalen die hun liggen.
 3. Een abonnement bij de bibliotheek is eigenlijk spot goedkoop, in ruil krijg je massa’s boeken, een inspirerende omgeving, vertel dagen, voorlees middagen en meer.
 4. Een perfect tijdverdrijf in het weekend of vakanties. Voor een bezoekje aan de bibliotheek moet je tijd maken, rustig wat boekjes kiezen, de mini’s ze laten ontdekken, wat zitten, hangen en de sfeer opsnuiven. Zelfs een koffie erbij is geen probleem in onze bibliotheek.
 5. Niet heel onbelangrijk, ze leren er stil zijn, fluisteren, respect tonen voor de omgeving en anderen. Zeker in de vakantie toen wij gingen en het er vol zat met studerende tieners.

Bibliotheek Bibliotheek Bibliotheek Bibliotheek Bibliotheek Bibliotheek Bibliotheek

11 gedachten over “5 Redenen waarom een bezoekje aan de bibliotheek een goed idee!

 1. Leuke blog! Ik had deze ook nog op mijn ‘to blog’ lijstje staan. Ook wij zijn ontzettend fan van de plaatselijke bieb! Ik wilde vroeger zelfs zelf een biebjuf worden. Deze droom gaat overigens werkelijkheid worden. Ik mag met de mama’s op school de schoolbieb runnen!

 2. Ik ga mijn hele leven al graag naar de bieb. Als kind al verslond ik boeken. Ik ging naar buiten met 24 boeken en gebruikte altijd mijn eigen pasje, die van mijn moeder en zusje. De bieb in Arnhem is vernieuwd en heeft zelfs een glijbaan van de ene naar de andere etage. Een geweldige en inspirerende plek! Ik kom er ontzettend graag. Voor kinderboeken en voor mezelf.

 3. Ook hier zijn we fan van de bib!
  Heerlijk vinden ze het om hun ‘nieuwe’ aanwinsten de zetel in te kruipen en te lezen. En dan nog even voorlezen voor het slapengaan…

 4. Ik ben gek op lezen… maar de mini-me’s net niet, wat ik heel jammer vind. Met school gaan ze ook naar de bib en dat is meer dan genoeg voor hen 😉

 5. Echt een fijne gewoonte, wij zijn er eens mee begonnen, maar hebben het laten verwateren. Tijd om er opnieuw werk van te maken!

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: