mini girl

Discussies die je beter niet aangaat

Heb jij als ouder ook vaak het gevoel dat je belangrijkste en sterkte eigenschap negotiëren en discussiëren is? Onze mini’s kunnen er wat van en vaak zijn ze er al erg goed in, al van jongs af aan. Mini’s en discussiëren, match made in heaven. Als je als ouder niet op je strepen staat en niet sterk in je schoenen staat, ben je de spreekwoordelijke vogel voor de kat. 

Geef ze op, die discussies

Dan nemen ze eerst je vinger, vervolgens je hand om te eindigen met je arm. Eigenlijk weten we al heel vaak op voorhand dat de discussie die gaat starten geen zin heeft. én toch trappen we erin. Het start meestal aarzelend, om vervolgens een versnelling hoger te schakelen. Ze hebben hun einddoel in zicht, kost wat kost gaan ze ervoor. Als jij als mama dat nu leuk vindt of niet. En toch en toch, steeds proberen we de discussie aan te gaan. Eerst nog denkend dat wij kunnen winnen, later om duidelijk te maken dat wij toch op onze strepen willen staan om te eindigen met een ‘laat maar’. Vermoeiend.

Stilletjes aan leren we dat sommige discussies het gewoon niet waard zijn om te starten. Maar heel vaak is dat sterker dan mezelf, dan vergeet ik even de wilskracht, koppigheid en volhardendheid van mijn mini. Maar niet lang…

  • De meest voorkomende: “Ik lust dit niet”. Iedere avond hetzelfde liedje, mama die alles te werk stelt om ’s morgens vroeg al te koken zodat iedereen ’s avonds vers kan eten. Maar of ze lusten het niet, of hebben opeens uit het niets buikpijn of ze hangen het zwijn uit met meer eten op de grond als in hun mond. We zoeken nog altijd uit welke tactiek het beste werkt: zonder eten van tafel of aan tafel laten tot het bord leeg is. Beide brengen irritante kleuters naar voren…
  • “Nee”. Het woordje dat ze snel leren zeggen. Bij iedere nee gaan we ertegen in maar niet altijd met het beoogde resultaat.
  • “Nog één” filmpje, snoepje, keertje, … in iedere context past dit. Altijd meer en meer willen want als je “één” toelaat, dan volgt gegarandeerd dezelfde discussie en nog “één”. Dus wij kennen 1 niet meer.

Maar zo nu en dan is mama toch winnaar… Met als gevolg dat alle betrokken partijen verweesd achter blijven, vaak nadenkend en twijfelend over de situatie. Nee een winnaar voel je je dan niet, maar op zijn minst kan je die cursus assertiviteit weer even aan de kant schuiven.

smile broer zus img_2524 img_2532

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: