Eerste dag crèche

Onze kleine meid gaat al enige tijd naar de onthaalmoeder maar we hebben beslist dat ze er niet helemaal in goede handen was. Geluk bij een ongeluk zijn we terecht gekomen bij een crèche bij ons in de buurt. Het vergt wat meer time management van de mama in de ochtend rush maar we zijn er zeker van dat ze er beter op haar plaats gaat zijn.

Eerste dag crèche

Veel mensen twijfelen tussen het kiezen van een crèche en een onthaalmoeder. Beide hebben voor- en nadelen. Wij hebben nu ervaring met beide.

De onthaalmoeder reserveert een plaatsje in de eigen woning, je eigen kindje draait als het ware mee in het gezin van een ander. Meestel is hier iets minder flexibiliteit naar uren toe, wat normaal is want de onthaalmoeder staat er vaak alleen voor. Er zijn meestal minder kindjes aanwezig, maximum een 7-tal. De leeftijd van de kindjes varieert, gaande van baby tot de peuter die bijna klaar is om naar school te gaan. Onze ervaring was bij de zoon echt wel positief. De dame had zelf kindjes, waar Mathis wel echt naar opkeek. Als de kindjes vakantie hadden, werd hij extra geëntertaind. Klein nadeel als de eigen kindjes aan de koeken zaten, doet jouw kindje ook gezellig mee. Er werden wel leuke activiteiten gedaan en er was een mooie ruimte, maar in vergelijking met de crèche is dit natuurlijk beperkter.

Ander ritme

De crèche is een heel ander verhaal, er zijn een 15-tal kindjes, ingedeeld in 2 leeftijdgroepen. De kleintjes, kruipertjes samen, en de grotere peuters samen. Het is een paradijs voor de ontdekkende mini’s, het aanbod is gigantisch. Niet alleen in speelgoed, maar ook in voeding is dit het geval. Meestal zijn er meerdere mensen actief dus kunnen ze zich ook iets meer focussen op wat ze de kindjes te eten gaan geven. Zo krijgen ze bij ons in de crèche niet enkel aardappelen en rijst, maar ook quinoa en vergeten groentjes. Ikzelf kan dit erg appreciëren en vind dit absoluut een meerwaarde. Een ander voordeel is dat de crèche minder sluitingsdagen heeft, 3 weken in de zomer en 1 week bij kerst, niet meer, niet minder. Onze onthaalmoeder had meerdere snipperdagen en je moet altijd alternatieven zoeken om je mini op te vangen. Het grootte probleem bij een crèche is vooral de beschikbaarheid, meestal zijn ze al volzet voor de komende jaren.

Beide hebben voor- en nadelen en ik kan je enkel aanraden om beide een bezoekje te brengen. Zo zal je zelf het verschil ervaren en voelen waar jouw gevoel het meest bij aansluit.

Het belangrijkste is volg je hart. Jij als ouder moet je op je gemak voelen als je je kindje achterlaat, zonder stress of zorgen. Dit is noodzakelijk om relaxed aan je tweede werkdag te kunnen beginnen.

Eén gedachte over “Eerste dag crèche

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: