En daarom heeft Mathis een lentefeest

Het eerste leerjaar, niet alleen het jaar waarin ze leren rekenen, schrijven en naar de grote school gaan. In het eerste leerjaar draait ook alles rond de eerste communie. Een fijne gebeurtenis die alsmaar minder religieus wordt en heel vaak eentje van een fijne tijd met familie, mooie kleren en lekker eten. En ja, vandaag wordt die ook alsmaar vaker veranderd in een lentefeest.

Religie of waarover het allemaal ging

Religie, het lijkt alsmaar verder van mijn bed te staan. De keren dat ik in een kerk kom in een jaar zijn op één hand te tellen. Meestal ook niet zo heugelijke gebeurtenissen, namelijk als er iemand sterft. Ja, Mathis én Amélie zijn gedoopt. Dat was niet helemaal onze keuze. De familie vond dit belangrijk en ons maakte dit niet veel uit. Dus we hebben hun gedoopt. Zonder echt ooit stil te staan met de religieuze betekenis erachter. Als ik vandaag heel eerlijk ben maakt geloof heel weinig deel uit van ons gezin – net zoals in zo vele gezinnen vermoed ik.

Toen er een info sessie op school was over de eerste communie, ben ik plichtbewust gaan luisteren. En toen hield het op. 3 kwartier luisteren naar verhalen waarbij Jezus afgeschilderd wordt als een superheld, waarbij je op de vingers wordt getikt dat je geen alcohol moogt drinken als je rijdt en meer van dat… Nee, sorry Kerk. In 2018 zou je verdomd denken dat het tijd is om de Kerk te moderniseren, om te zorgen dat de mensen terug de weg vinden naar de Kerk. Ik had meer empathie verwacht, wat mooi praten, waarom praten jullie niet over de mini’s die mogen schitteren, waarom praten jullie niet over wat er leeft bij kinderen van 6 jaar? Nee, jullie verplichten ons om minimum 3 info sessies aanwezig te zijn, gevolgd door een bezoekje aan de kerk. Verplichten? Kerk? Het kan aan mij liggen maar deze aanpak ging mijn petje te boven.

Kiezen voor familie, lekker eten en cadeautjes

En dat was gelijk ook de reden om niet te kiezen voor een communie, maar een lentefeest. Waarom dan toch een feest? Wel misschien een beetje peer pressure. Iedereen in zijn klas krijgt een feest, iedereen krijgt cadeautjes, geniet van familie, lekker eten, heeft een reden voor mooie foto’s en om bij elkaar te zijn. Ik vind dat reden genoeg om te kiezen voor een Lentefeest. Laat het Kerk gebeuren maar langs ons, wij gaan enkel voor het ‘fun’ gedeelte. En alle respect voor mama’s en papa’s die wel deze keuze maken om ook voor de Kerk te kiezen hoor!

Als zijn vriendjes allemaal naar de Kerk gaan en gaan feesten, gaan wij een bezoekje brengen aan een pretpark. En enkele weken later mag hij de ster van de dag zijn. Gaan we samen mooie familie foto’s maken, gaan we een lekkere bbq doen, krijgt hij leuke cadeautjes en mag hij schitteren in zijn nieuwste outfit. Reden genoeg dus om voor een lentefeest te gaan!

lentefeest

3 gedachten over “En daarom heeft Mathis een lentefeest

  1. De mini-me’s hebben wel hun eerste communie gedaan, zonder dat ze verplicht naar de mis moesten.
    De plechtige communie dat was wat anders (vele keren naar de mis)… toen hebben we ook besloten o te gaan voor een lentefeest.
    Het gaat erom dat het kind even in de belangstelling mag staan en plezier beleeft aan zijn dagje.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: