Kindvriendelijk koken

Kindvriendelijk koken – Tips

Koken voor mijn kids blijft een uitdaging. En vooral een zeer beperkt gegeven. Niet te veel groenten, groot stuk vlees, weinig sauzen en liefst een groot dessertje achteraf. In de week ben ik er nooit als de kids eten, mijn man heeft het voorrecht om de dagelijkse avond discussies rond het eten te mogen begeleiden en in goede banen te brengen. Kindvriendelijk koken & on top gezond koken is een uitdaging. Enkele tips.

Kindvriendelijk koken

Discussies. Over wat er op hun bord ligt. Te veel, te weinig, niet lekker, te groen, vies,.. Heel soms eens happy faces en vinden ze het super lekker. Met de nadruk op soms. Het is niet makkelijk om te koken voor moeilijke eters. Daar waar Mathis en Amélie vroeger alles aten, zijn ze bijzonder kieskeurig geworden. Ik probeer in de week altijd zo gezond én vers mogelijk te koken. Ik maak geregeld gebruik van mijn kookboeken als ik weer eens inspiratieloos ben, voornamelijk op het einde van het seizoen. (Tip kookboek van Marta – eenvoudig, gezonde gerechten en wauw die foto’s zijn zooooo inspirerend en gewoonweg geweldig). Of haal mijn Weight Watchers boek boven als ik weer eens in mijn dieet fase zit. Altijd hetzelfde probleem: wat lusten de kids en waar gaan ze niet te moeilijk over doen. We proberen hun te pushen nieuwe dingen te proberen en soms lukt dat, maar echt niet altijd.

En dan zijn het lange gezichten aan tafel, die zeuren van begin tot eind. Geen pretje voor niemand, vooral niet omdat wij er toch op staan dat ze hun bordje eten. Lekker of niet. Kinderen – die van mij allesinds – eten echt met hun ogen. Mathis heeft een fobie voor alles wat rood is, Amélie voor vlees. Het minste dat er zo op hun bord verschijnt beginnen ze al in de verdediging te gaan. En oh mijn kids hebben vaak last van buikpijn…

Omdat niemand blij wordt van die dagelijkse discussies proberen we water bij de wijn te doen. Ik, die mijn kids alles ging laten eten… Juist ja… Afwisseling van lekkere boerenkost tot verrassende recepten die ze wel graag hebben.

Hun favorieten?

Puree van ditjes en datjes

Zo lang het in een puree zit, is er niemand die klaagt of zaagt. Groen, rood, oranje. Meestal worden er bijzonder weinig vragen gesteld over de puree. Een groot verschil met de groentjes puur op hun bord te leggen, dan durven ze al eens te kokhalzen. Een eenvoudige manier om ze dus toch groenten te laten eten.

Exotische lekkernijen

Taco’s bijvoorbeeld scoren hier heel goed. Taco’s vinden ze heel lekker, wie heeft er niet graag chips als avondeten? Meestal vullen we ze met komkommer en beetje sla, vis of kip ertussen en sausje van avocado. De avocado moet je er stiekem tussen smeren, dan heeft niemand dat in de gaten en eten ze toch groentjes…

Een puur stuk vlees/zalm

Al die tierlantijntjes die je vandaag bij de slager vindt én in vele kookboeken zijn niet voor mijn kids weggelegd. Ze lusten geen sauzen en kiezen liever ‘echte’ smaken. Een stukje zalm, kabeljauw of scampi’s. Of Kip, gebraad of biefstuk. Hoe minder saus en hoe puurder de smaak, hoe liever ze het eten. En hoe gezonder, toch?

Soep

Amélie is helemaal weg van soep, Mathis drinkt verplicht zijn tasje soep op. Pompoen, broccoli, tomaat, bloemkool, … Zeker in dit seizoen een toppertje met wat soldaatjes om te soppen of extra korstjes en balletjes om de soep in no time kindvriendelijk te maken.

Beloon met een dessertje

Dat werkt bij ons zooooo goed. Flink eten is een dessertje. Iedere dag. Ze kijken daar ook echt naar uit. Een pudding, als ze snoepjes van de Sint gekregen hebben kunnen ze die kiezen of proeven van wat lekkers wat mama maakte. Dessertjes for the win.

Kindvriendelijk koken

Kindvriendelijk koken

4 gedachten over “Kindvriendelijk koken – Tips

 1. Als oudste kind vond ik het spannend om met mijn ouders mee te eten.
  Kindereten vind ik niets. Smakeloos en saai.

  In Thailand viel het mij op dat eten ern feest is en dat een feest eten is. Met zoveel plezier zag ik klein en oud eten.

  Bij mijn Vietnamese vrienden zie ik weer het zelfde. De peuter geniet van al het eten. De baby geniet van elk toegestopt lekker hapje.

  Waarom kinderen hier met elke maaltijd een gevecht en een ruzie met de ouders zoeken blijft mij verbazen ….

  Een oplossing heb ik niet.

  Wel veel verbazing.

  Bemoedigende groet,

 2. Wij mogen voorlopig zeer gelukkig zijn want Tuur eet zowat alles, op een paar dingen zoals quinoa na. Dus ik hou hout vast en hoop heel hard dat dat zo gaat blijven.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: