school

Klaar voor de eerste dag school

Het is zo ver, vandaag ben ik opgestaan met een klein hartje. Vandaag is mijn baby officieel geen baby meer. Mijn kleine prinses gaat naar school. Wat ben ik blij dat grote broer daar ook is en die hopelijk een oogje in het zeil kan houden. Wat ben ik blij als straks de schoolbel gaat en ik haar in mijn armen kan sluiten.

Zenuwen enzo

Ik kan het niet geloven maar het lijkt alsof ik gisteren nog zwanger was. Amélie heeft de tijd van haar leven gehad op de crèche, maar vandaag is het tijd voor een nieuwe grote stap. Ze beseft het gelukkig allemaal zelf nog niet zo.

De boterhammen zijn gesmeerd, haar drinkfles is gevuld, een fruitje en een koekje mee en mama is op van de zenuwen. Gaat ze haar koekjesdoos openkrijgen? Gaat ze haar fruitje alleen kunnen eten? Wie gaat haar zeggen dat ze haar korstjes moet opeten? Gaat ze niet te moe zijn? Ze slaapt normaal gezien nog iedere namiddag.

Ik weet dat ze dat goed gaat doen! Amélie kent de school van haar broer, ze kent de omgeving en de juf. Het schrikt mij alleen wat af dat ze nog zo klein is en vooral dat ik afscheid moet nemen van de peutertijd. Ze gaat absoluut wel haar mannetje staan. Ze staat sterk in haar schoenen, gaat geen stap achteruit, is vrolijk en enthousiast. Maar het is toch een hele sprong. Ik ben precies al vergeten hoe het was met Mathis, ik weet wel dat mama daar stond tranen te laten aan de schoolpoort en dat zal nu niet anders zijn.

Voorbereiding is key

Om haar langzaamaan voor te bereiden zijn we alvast een avondje een kijkje gaan nemen in haar nieuwe klas, met de juf. Ze was op haar gemak. Moeilijke keuzes ook: poppen, keukentjes, blokken, kleurtjes. Waar eerst mee spelen? Ze kon duidelijk niet kiezen. Daarnaast heeft ze een geweldig mooie nieuwe boekentas. Ze liep er al op voorhand mee rond in het huis, stopte er in het weekend haar koekje in en was fier als een gieter.

We telden samen af naar de eerste schooldag. Amélie hoort Mathis vaak tellen, dus ze vindt het geweldig om mee te doen. Samen met grote broer telden we iedere ochtend in de auto af. Aftellen om samen de sprong te nemen, Mathis vond het bijna net zo spannend als zusje.

School zekerheden

Ik weet nu al zeker dat Amélie op het einde van de week kapot gaat zijn, dat zij net als haar broer indertijd bijna onhandelbaar gaat zijn en in het weekend alleen maar wilt bijslapen.

Ik weet dat ook de voor- en naschoolse opvang geen probleem gaat zijn, dat het meer een mentale kwestie is voor mama dan voor Amélie.

Ik weet nu ook heel zeker dat het niet lang meer duurt alvorens Amélie haar woordenschat gaat uitbreiden met iets minder beschaafde woorden.

Ik weet nog zekerder dat we binnen de kortste keren weer in onze routine zitten, dat het lijkt alsof ze er al weken zit. Dat ze in no time nog groter wordt, nog meer kan.

En dus nu vandaag staan we hier. Stapt mijn prinses straks hopelijk zonder te weinig tranen de klas binnen en vliegt ze hopelijk in mijn armen. Is de school nog niet uit?

school school school

2 gedachten over “Klaar voor de eerste dag school

  1. Heftig is dat hè? Niet alleen voor je kind, maar zeker ook als moeder. Fijn dat je al wat ervaring hebt, en ongeveer wat je kunt verwachten.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: