Loslaten: Een mama hindernis

Loslaten, ik denk dat dit bij iedere mama een moeilijk momentje is. Loslaten als in de vrije wereld in laten gaan, zelf beslissingen laten nemen ook al denk jij er anders over én loslaten is vooral ook het feit dat ze niet meer altijd mama aan hun zijde nodig hebben. Help!

Loslaten mama

Mathis is pas 6 jaar en toch heb ik de laatste weken al enkele keren moeten slikken, hij wordt groter en ja hij is absoluut een mama’s jongen. Maar zo nu en dan zegt of doet hij dingen, die niet stroken met wat mama zou doen of verwacht had. Loslaten zoals dat zo mooi noemt, zijn eigen beslissingen laten nemen. Ja, ik geef wel mijn mening op als zulke situaties voorvallen, maar toch moet ik bekennen dat ik het nog moet leren dat loslaten.

Het gaat met kleine stapjes, dat loslaten. Heel simpel, Mathis gaat sinds dit jaar naar de Chiro. Zij mogen daar een drankje kiezen en je moet weten dat bij ons thuis Cola uit den boze is. We drinken altijd water en op uitzonderingen mogen ze wel eens een beetje limonade, maar Cola hadden ze nog nooit gedronken. Op de Chiro staat dus frisdrank, heel veel frisdrank. En daar waar ik hoopte dat hij doordat hij thuis altijd water drinkt, een verstandige keuze zou maken… Had ik het grondig mis 🙂

Hij was super fier toen hij thuis kwam en vertelde dat hij voor het eerst Cola had gedronken. Maar… hij had wel Cola Zero gedronken, “dat was gezond eh mama…”

Loslaten dus.

Of wat denk je van het feit dat hij het nu, na 3 maanden chiro al helemaal ziet zitten om op bivak te gaan! Het idee om mijn zoon één week alleen op kamp te sturen, in the middle van niets? Mijn zoon die zichzelf gaat moeten aankleden, tanden poetsen, eten én hopen dat er niets mis gaat. Daar word ik nu al nerveus van. En het ergste van alles is dat hij het geregeld herhaalt en echt overtuigd is van het feit dat hij op kamp gaat gaan. Loslaten.

Mama, ik kan dat wel

Het zijn kleine stapjes, maar ze maken mij wel duidelijk dat het altijd ‘makkelijk’ was. De kids in hun cocon, dicht bij ons en zonder afspraken in twijfel te stellen. Vandaag gaat hij al eens geregeld bij zijn ouder neefje slapen, beleven ze de tijd van hun leven met lang opblijven, lekker eten en drinken. Vandaag wilt hij geen kus meer in de opvang als ik hem afzet, hij geeft mij een knuffel maar dan stopt het ook. Te veel grote jongens en meisjes die ons bekijken.

Het is wat wennen dat mijn grote jongen te groot wordt, dat hij vrijheid begint op te zoeken en regels begint af te tasten. Dat ik hem zo nu en dan moet loslaten en zijn eigen keuzes te laten maken. But I can do it.

loslaten

Beestige groeten

Ook leuk om te lezen

2 comments