gelukkige mama

Mama stop met vergelijken!

Ik ben er zelf schuldig aan, het is soms sterker dan mezelf. Mama’s (en papa’s) willen altijd maar vergelijken, hoe ver staat jouw kind, wat kan jouw kind al beter, mooier, sneller, … Nee, niet ieder kind is hetzelfde en niet ieder kind legt dezelfde weg af. Tijd om te stoppen met vergelijken.

Broer en zus onder de loep

Heel vaak is het onschuldig bedoeld, dat vergelijken. Als mama ga je in eerste instantie het kunnen en vooral het niet kunnen van je mini’s vergelijken. Mathis kon op 9 maanden al stappen, Amélie pas 15 maanden. Amélie was droog op 2 jaar en 8 maanden, Mathis pas 3 jaar. Broer en zus, zo gelijkend en vooral zo erg verschillend. Ze hebben weinig gemeen, die 2 duiveltjes van mij. Mathis was bij bepaalde zaken sneller dan Amélie en andersom. Heel snel val je in je natuurlijk proces van vergelijken. Daarom niet altijd slecht bedoeld.

Ook met vriendinnen kan het al eens plezant zijn om je mini’s en hun kunnen te vergelijken, goede raad geven en nemen. Soms kan het ook interessant zijn om goede raad te geven en te krijgen, elkaar een spreekwoordelijk duwtje in de rug te geven. Zeker als je met je handen in je haar zit omdat je mini weeral niet wilt doorslapen (lees hier).

Haantje de voorste

Maar toch is het vooral een les voor mezelf om te leren stoppen met vergelijken. Ik heb dan wel 2 kinderen maar ze zijn totaal verschillend. De ene is beter in dit, de andere in dat. Als Amélie iets nog niet kan wat haar broer wel op die leeftijd kon, durf ik al eens vloeken. Maar aan de andere kant is Amélie in andere zaken zo veel sneller. Ieder van hun is uniek. Je kan wel stellen dat ze dezelfde opvoeding van ons krijgen, maar toch is dat niet helemaal waar. Mathis leert zijn zus zo veel, Amélie hoort zo veel meer vertellen. Ieder heeft sterke en minder sterke kanten en laat het nu net uitdagend zijn om te leren omgaan met die verschillen.

Het wordt veel erger als er een proces ontstaat waarbij mama’s elkaars kinderen gaan vergelijken én dan beginnen op te scheppen. Dat is een straatje waar je niet in terecht wilt komen. Dat is vooral eentje waar je ver bij uit de buurt moet blijven. En voor de rest, geef je mini’s de tijd om de wereld en hun eigen kunnen verder te ontdekken en te leren kennen. Ieder op zijn ritme.

 

3 gedachten over “Mama stop met vergelijken!

  1. Ik denk dat vergelijken met anderen ook iets heel natuurlijks is. Je gebruikt anderen soms toch als maatstaf om te bepalen hoe je het zelf doet. Maar gelukkig word je er meestal niet van….

  2. Het vergelijken gebeurt automatisch en er is niks verkeerds mee, want elk kind is uniek op zijn/haar eigen manier 🙂 .

  3. Ik kan het niet meer met je eens zijn dan nu 😉 Dat opschepperige gedoe soms is niet nodig. Ieder kind is zo uniek en speciaal op zijn eigen mooie manier. Mooi gezegd! :*

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: