lentefeest

Mijn kinderen mogen alleen thuisblijven

Ik vraag mij af vanaf welke leeftijd het toegestaan is om je mini’s alleen te laten thuisblijven? Bij ons is dat absoluut nog niet aan de orde. Mathis geraakt al in paniek als wij niet boven zijn als hij op zijn kamer aan het spelen is. Maar ik moet ook bekennen dat ik wel eens in mijn omgeving heb gehoord van mama’s die hun kids wel alleen laten. 

Alleen thuisblijven, ik mag dat niet

Ik weet dat mijn kinderen er nog niet klaar voor zijn, om alleen thuis te blijven. Ja, als je snel even naar de winkel moet of even iets halen bij de apotheek is het soms zo veel makkelijker om je mini’s thuis achter te laten. Jas aandoen, hun schoentjes aantrekken en die mini’s doen alles à l’aise weet je wel. In de auto krijgen, terug uit de auto krijgen, rustig houden op de locatie waar je moet zijn, terug in de auto, terug uit de auto, schoenen & jas opruimen. Een proces dat 10x zo lang duurt met mini’s dan als je denkt foert, jullie blijven even alleen hier.

Maar nee, ik zou geen 2 seconden op mijn gemak zijn. Vorige winter – nu 1 jaar geleden – zat ik in onze buitenberging op de loopband, Mathis binnen voor de tv, Amélie boven in bed en mijn man ging snel wat eten halen. Blijkbaar was de bel gegaan en heeft Mathis de sleutel omgedraaid en de deur geopend. We hebben een bel die dit registreert en waarop we dit dus gezien hebben – gelukkig. Hij heeft hun verteld dat mama aan het lopen was, dat papa weg was en zijn zus sliep.

Gelukkig waren het mensen die ons wel vaag kenden. Maar je mag er niet aan denken wat er kan gebeuren als je mini gewoon de deur opent voor vreemde mensen. Ik was er dus even niet goed van en voelde me schuldig, ook al zat ik maar op 3 meter van hem en was mijn man exact 10 minuten weg & had ik de babyfoon bij mij.

Vanaf welke leeftijd mag je alleen thuis blijven?

Maar vanaf welke leeftijd is het wel done? Ik vind dit een moeilijke vraag om te beantwoorden. Dit zal van kind tot kind afhangen want ik ken echt wel kids van 6 jaar zoals Mathis die alleen thuis blijven. Vermoedelijk wel mits strikte regels van mama. Ik weet dat mijn zoon daar niet klaar voor is en nee, deze mama ook niet. Mathis is echt waar al in paniek als wij hem boven alleen laten en wij naar beneden gaan, met een deur open. Ik kan me ook inbeelden dat niet iedereen altijd in dezelfde luxe situatie zitten waarin wij zitten, waar er mama en papa is om het even van elkaar over te nemen, waar er misschien altijd mogelijkheden zijn om je mini mee te nemen of misschien zijn het gewoon kinderen die er klaar en rijp voor zijn.

Het is moeilijk om te zeggen vanaf welke leeftijd dit wel done is, maar ik ben er zeker van dat de tijd hier wel een antwoord op gaat brengen. Maar nu nog niet.

woody

9 gedachten over “Mijn kinderen mogen alleen thuisblijven

 1. Denk zelf dat je daar moeilijk een leeftijd op kan kleven. Dat je zoiets als ouder zelf moet beslissen en dat jezelf weet of je kind er klaar voor is.

  Aum Shanthi

 2. Dat is moeilijk hé. Hier zijn de mini-me’s voor het eerst een halve dag alleen gebleven toen ze 11 waren. En het was nog geen halve dag, tegen dat ik thuis kwam van het werk, waren ze nog maar net wakker.
  Onlangs is één van de mini-me’s een hele dag alleen thuis gebleven, hij is bijna 13 jaar en op die leeftijd is hij toch verstandig genoeg om niks verkeerds te doen en dat viel goed mee. Zelf ben ik daar ook niet gerust in, maar soms moet je ze een beetje ruimte geven om ‘groot te worden’.

  1. Ik vind dat wel een leeftijd waarop er inderdaad wat ruimte moet zijn om zelf volwassen te leren worden – binnen de nodige grenzen. Loslaten, het blijft iets moeilijks 🙂

 3. Mijn zoontje is 7 en hij blijft af en toe alleen als ik zijn zus bij de sportactiviteit na school moet ophalen. Dat is maximum een kwartier en er zijn inderdaad een heel aantal regeltjes waar hij zich aan moet houden.
  Dat doet hij gelukkig ook perfect.
  Hij weet bijvoorbeeld dat hij de deur niet mag opendoen, voor niemand als wij er niet zijn. En hij weet ook hoe hij mij moet bellen als er iets aan de hand is met het vaste toestel.
  Hij kan dat en ik vertrouw hem daarin. Zijn zusje is 5 die mag dat nog niet en die gaat dat waarschijnlijk ook niet mogen als ze 7 is. Ik verwacht van haar niet dat ze zich aan de regels zal volgen…

  1. Ieder kind is daar inderdaad anders. Ik volg je hier helemaal in, Mathis zou ik perfect vertrouwen, maar zijn kleine zus weet ik nu ook al van dat ik in zulke situaties niet mag vertrouwen. Het moederschap is helaas geen handleiding en ieder kind is uniek. Dat wordt hier maar weer eens benadrukt.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: