slaapkamer

Naar bed fabeltjes

Naar bed, naar bed zei Duimelot, eerst nog wat eten zei Likkepot. Of hoe dat ze vroeger met een leuk versje al wisten hoe avonden er zo veel jaar later nog steeds gingen uitzien. Ik vermoed dat het overal hetzelfde liedje is, kindjes in bed krijgen is een heel karwei. En eentje waar je veel onderhandeling skills voor nodig hebt. 

“Ik ben nog niet klaar”

Vanaf het moment als ik nog maar zeg dat het over vijf minuutjes bedtijd is, komen de excuses al boven. En hun lijstje lijkt wel onuitputbaar. Ze zijn nooit moe, maar vallen wel binnen de 5 minuten in slaap, ze hebben ook altijd nog dorst met als gevolg dat ze er om half 7 ’s morgens al zijn omdat ze pipi moeten doen, we zijn vergeten een dessertje te eten of ze hebben nog geen snoepje gehad maar de allerbeste is dat ze “nog bezig zijn”. Ze hebben ook zo’n druk leven en moeten ’s avonds nog tv kijken, spelen of ze zijn aan het rommelen. Top prioriteit waar ze niet onderuit kunnen.

Amélie is al paniekerig als we ons bad nemen en zij haar pyjama aan moet doen, dan begint zij al met “ik moet niet slapen”, “Amélie niet moe”. En toch als je naar boven gaat en haar in haar bedje legt, valt ze als een roosje in slaap. Zonder enige vorm van commentaar.

Wat ons erg helpt is nog steeds de wekker van Mathis (lees hier). Hij weet ondertussen al hoe de wijzers moeten staan en bij ons is half 8 echt de limiet. Er zijn zelfs avonden dat ze al om 7u naar boven gaan om te slapen. Als we echt merken dat ze moe zijn – Amélie van haar eerste dagen school en Mathis van al zijn hobby’s – dan vliegen ze er extra vroeg in. Jammer, want dan zie ik ze amper een uurtje in de avond, maar ik krijg de ochtend erna meestal 2 super enthousiaste, uitgeslapen kids voor in de plaats.

Vakantie please

In het weekend mogen ze soms wat langer opblijven, maar heel vaak blijven ze hun ritme volgen. Het probleem is vooral dat kinderen niet geprogrammeerd zijn dat indien ze ’s avonds later gaan slapen, ze ’s morgens ook langer moeten blijven liggen. Nee, ze zijn er stipt op hun uur. Dus vandaar dat het houden van hun ritme heel vaak de beste oplossing is in mijn ogen. Nu, even vaak zijn we ’s avonds weg en gaan ze wel later hun bed in, maar echt dat bekopen wij de dag erna.

In de vakanties als ze gewoon worden dat ze mogen uitslapen, zien we dat ze iedere dag wat langer blijven liggen – zelfs indien zij om 20u terug naar bed gingen. Zo eindigden we onze kerstvakantie met opstaan om half 9, dat is genieten. Dus aftellen naar de zomervakantie, waar we hopelijk opnieuw dezelfde richting uitgaan. Maar ook in vakanties kunnen ze het slapen gaan serieus goed rekken want ‘het is vakantie’ is ook één van hun gebruikte excuses samen met ‘het is nog niet donker’, ‘ik hoor nog iets buiten’ en ‘ik kan niet slapen, ik heb het te warm’. Nice try.

Hebben jullie mini’s goede excuses?

naar bed naar bed naar bed

3 gedachten over “Naar bed fabeltjes

  1. Rust en regelmaat vind ik erg belangrijk voor kinderen.

    Na elke vakantie is het weer opnieuw beginnen op een school.
    Alsof de kinderen elke vakantie weer opgefokt en los geslagen zijn …

    Instemmende groet,

  2. Zeer goede excuses, inspiratie waar wij nog heel wat van kunnen leren.
    Enkele voorbeeldjes: “ja maar, ik moet jullie nog helpen afwassen, jullie moeten dat niet alleen doen”. “Ja, maar Nijntje – konijn van de tante 150km verder – moet nog grasjes eten”. “Ja, maar als ik nu ga slapen dan zie ik niet als de sterretjes komen”. En de ongelooflijke klassieker “ik wil bij jou/jullie zijn”. Als je nog excuses nodig hebt, laat maar weten!

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: