babybezoek

Op babybezoek – de 10 regels

Pas bevallen ben je op je kwetsbaarst. Je hebt pas een prachtige baby op de wereld gezet. Je voelt je heel onzeker over alles en nog wat, alles is nieuw, je weet niet wat je moet doen als je baby weent. Heel vaak ben je nog aan’t sukkelen met de borstvoeding… en dan heb je daar “klop klop”, je bezoek! Heel snel na je bevalling, want ja, babybezoek is nu eenmaal heel leuk. Voor de bezoeker dan toch!

Het is niet altijd eenvoudig om bezoek met open armen te ontvangen als je daar uitgeput in je bed ligt, je doorheen moeilijke nachten spartelt en een lichaam hebt dat nog moet herstellen. Tuurlijk wil je niets liever dan je prachtige baby delen met de hele wereld, online dan toch. Echt bezoek? Dat heb je liefst enkel de eerste dagen van je dichte familie en vrienden. Althans zo heb ik dat 2x ervaren.

Ik ga op babybezoek en volg deze regels

Toch, lieve vrienden en familie zijn er enkele regels die jullie best niet uit het oog houden als je op babybezoek gaat én ik kan ervan meespreken.

1. Ga nooit onaangekondigd

Sorry maar dit is mijn grootste topper uit de regels die je moet volgen. Ook al ben je in de buurt (heel toevallig?!), denk je zelf dat je onmisbaar bent en wil je verdomd graag die pasgeboren baby doodknuffelen… Geef eerst een seintje. Niet zo moeilijk en vandaag de dag zijn er 10-tallen manieren om te laten weten dat je in aantocht bent. Want onaangekondigd is net zo veel als onaangenaam. Net als je je een half uurtje wilt neerleggen of juist een eerste wandeling wilt maken, mijn mama humeur werd daar niet echt vrolijk van en met al die hormonen enzo is dat dus echt geen aanrader.

2. Neem eten mee

Dé trend vandaag de dag: neem Kraamkost mee. Mama en papa hebben wel betere dingen te doen dan eten koken en pannen staan af te wassen. Met kraamkost maak je iedere moeder instant blij!

3. Koop een cadeautje van de lijst

Jullie zijn allemaal altijd origineel, kennen ook heel veel leuke winkeltjes maar pretty please, koop iets van de geboortelijst. Is er geen? Een centje is goud waard. Voor mama’s (en papa’s) is het heel vervelend als mensen toekomen met een super origineel cadeau, dat ze helemaal niet nodig hebben of laat staan mooi vinden. Je lijst met benodigdheden is al zo lang dat je echt geen nood hebt aan dingen die niet op je lijst staan. Sommige mama’s kopen liever zelf alles op voorhand, de reden dat er een envelopje op het geboortekaartje staat. En centjes zijn dan echt niet saai ofzo, nee jullie centjes hebben een belangrijk aandeel om de kosten wat helpen te dekken. Jullie maken mama’s daar heel erg blij mee hoor.

4. “Gouden raad” is taboe

Tenzij de mama er expliciet naar vraagt. Iedereen heeft de gouden tip, iedereen heeft dit of dat anders gedaan, vaak zelfs beter. Laat mama naar haar best vermogen functioneren. Indien ze raad nodig heeft, zal ze dit wel expliciet vragen.

5. Jij zal niet ziek zijn

Please, een pasgeboren baby is fragiel. Een pasgeboren baby is vatbaar voor ziektekiemen. Een hoestje, kuchje of verkoudheid? Stel je bezoek wat uit want het laatste wat je wilt is de baby ziekjes maken.

6. “Je ziet er moe uit”

Mama’s en papa’s zijn nu eenmaal dood op, ja ook al na 2 dagen. Het nieuwe ritme, weinige slaap, het bezoek, de baby, dit vraagt veel energie. Je moet mama hier echt niet attent op maken, ze weet heus wel dat ze er niet op haar paasbest uitziet!

7. “En slaapt hij/zij al door?”

De vraag die altijd bij iedereen op de lippen brandt. Nee, een baby slaapt niet door de eerste weken, zelfs een peuter heeft heel vaak moeilijke nachten. En on top heb je zelfs kleuters die moeilijke nachten hebben.

8. Zeg “wat een mooie baby” en stel mama gerust

Mama’s voelen zich onzeker en willen alleen maar bevestigen dat ze enerzijds een mooie baby hebben en anderzijds dat zij als mama hun best doen en dit allemaal goed aanpakken. Geruststellen is key om een happy mama te krijgen. Bvb niet zoals de vroedvrouw aan huis die me ging vertellen dat ik mijn baby ziek maakte doordat ik de papflesjes na het steriliseren met de hand aan het droogrek plaatste. For real!

9. De baby neem je pas nadat je dit gevraagd hebt

Niets zo irritant dan mensen die ongevraagd de baby opnemen. De baby is misschien net stil na een enorme huilbui of gewoon ontzettend moe. Een baby slaapt nu eenmaal veel. Vraag altijd eerst aan de mama of ze akkoord is en eerlijk? Als je als mama wilt dat je bezoek de baby neemt, dan geef je hij of zij wel!

10. Ga AUB op tijd naar huis

Ja, wij zien jullie heel graag komen. Maar ook heel graag gaan. Je baby die eten nodig heeft, de eerste pampers die stuntelig vervangen moeten worden. Iedereen die je op de vingers kijkt..  Geef mama een paar dagen en ze is een pro in het baby verzorgen, maar die eerste dagen verlopen nogal euh boeiend. Bezoek dat eindeloos lang blijft hangen, jij die alleen maar telt hoeveel uren je nu nog extra gaat moeten missen, je ogen die bijna in dicht vallen maar de hint die niet aankomt. Gouden raad lieve bezoekers, hou de klok in de gaten.

babybezoek

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: