Opvoeden

Opvoeden: Doe ik het goed?

Opvoeden, doe ik het wel goed? Het is toch een bijzonder complex gegeven. Ieder kind is anders en mijn hoofd doet niet altijd wat mijn hart wilt doen. We doen allemaal ons best, maar soms komt die twijfel toch boven. Geef ik hun wel de juiste waardes mee? Ben ik consequent genoeg in mijn opvoeding? Soms ga ik wel eens uit de bocht en dan durf ik mezelf weleens in vraag stellen. 

Opvoeden vanuit je hart

Vanaf het moment dat er een baby in je buik groeit ben je mama, heb je verantwoordelijkheden. Heel veel verantwoordelijkheden. Wat wil je je kind meegeven? Welke waarden vind je belangrijk? Wat kan en wat kan niet? Hoe volhardend ben je hierin of wanneer durf je eens de grens te laten vervagen? Iedere dag dezelfde vragen en issues zonder het juiste antwoord. We volgen ons hart, juist toch?

Ons hart vertelt ons wat voor ons zwart en wit is. Waar de grens is. Of je vandaag die grens mag oversteken of zelfs niet in de buurt moogt komen. Ik ben grote voorstander van consequent opvoeden maar moet bekennen dat ik zelf al meermaals gefaald heb. Wat in mijn hoofd rechtlijnig leek en waar ik toch van durfde afwijken. Omdat het mijn dag niet was, omdat ik de energie niet had, omdat ik genoot van het moment en geen zin had om terecht te wijzen. 101 redenen, vanuit mijn hart. Soms reageer ik zoals ik in mijn hart wil, soms neemt mijn hoofd het over. Met dan een groot twijfel moment achteraf.

Eeuwige twijfel

Ik denk dat er meerdere mama’s onder jullie zijn die vaak twijfelen aan hun kunnen of ze dat opvoeden nu wel goed dan slecht doen. Ook ik. We doen allemaal naar best vermogen, we doen voor onze kids wat wij denken dat zij nodig hebben of goed is voor hun. En ja, voor iedereen is dat anders. En ook dat durft wel eens extra twijfel geven. Zijn we niet te streng? Zouden we dat niet toelaten, mag dat wel en ga zo maar voort. Af en toe eens twijfelen en stilstaan bij wat we wel en niet goed doen en of kunnen verbeteren is alleen maar een meerwaarde. We worden er alleen maar betere mama’s van en onze kids komt het alleen maar te goede. Maar weet dat we alles met liefde doen en daar kan niets boven, toch?

En je hebt niet alles in de hand

Opvoeden, het mag nog zo strak en gepland gaan als we denken, ouder worden is ook loslaten. We kunnen helaas niet altijd de rechte weg tonen, soms moeten we durven om onze kids op glad ijs te laten bevinden. Ook dat is opvoeden. Ook dat is twijfelen en ook dat zijn slapeloze nachten.

6 gedachten over “Opvoeden: Doe ik het goed?

 1. Wij proberen ook zo rechtlijnig en consequent mogelijk op te voeden maar ik moet toegeven dat dat zeker en vast niet altijd lukt. En dat ik heel vaak twijfels heb over het moederschap en of ik het dan wel goed doe. Maar ik denk dat het is zoals je schrijft: dat heel veel mama’s dat hebben.

 2. Of een ouder het goed doet?
  Of het beter kan?

  Ik denk dat vooral moeders altjd met een ingebakken twijfel zullen rondlopen.

  Maar kijken naar de glunder op het gezicht van een kind wanneer het geniet zal en moet veel goedmaken van die twijfel.

  Opbeurende groet,

 3. Ik denk ook niet dat er één soort goede opvoeding is. Dat verschild per gezin en zelfs per kind.
  Wat wij graag willen meegeven aan de kinderen is dat we onvoorwaardelijk (dus zonder voorwaarden) van ze houden ook als we boos zijn of als ze wat stouts hebben gedaan.
  Iedereen doet zijn best en dat is goed, maar het is volgens mij wel goed om soms eens even stil te staan bij de opvoeding.

 4. Ik denk ook niet dat er één soort goede opvoeding is. Dat verschild per gezin en zelfs per kind.
  Wat wij graag willen meegeven aan de kinderen is dat we onvoorwaardelijk (dus zonder voorwaarden) van ze houden ook als we boos zijn of als ze wat stouts hebben gedaan.
  Iedereen doet zijn best en dat is goed, maar het is volgens mij wel goed soms eens stil te staan bij de opvoeding en hoe het gaat.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: