driftbuien

Opvoeding – 5 tips om te leren omgaan met driftbuien

Ze lijken er behoorlijk goed uit te groeien, die mini’s van mij. Driftbuien en mini’s, een eindeloze combinatie. Mathis heeft er alsmaar minder last van, hij kan wel eens boos zijn maar dan loopt hij meestal naar de wc of zijn slaapkamer en sluit hij zich op. Amélie daarentegen kan er wel nog wat van. Al is het zeker verbeterd. Hoe omgaan met driftbuien?

Liefde is omgaan met driftbuien

Je ziet je mini’s super graag, ze zijn de hemel voor jou. En soms de hel. Ze kunnen een engeltje zijn en de minuut erna duivels. De uitdaging die kinderen meebrengt is er eentje die met niets te vergelijken valt. Liefde is een werkwoord, liefde is niet alleen knuffelen, graag zien, liefde is ook duidelijke grenzen stellen. Liefde is ook je mini leren omgaan met driftbuien (en jezelf inclusief :-)).

5 tips om te leren omgaan met driftbuien

  • Probeer niet ertegen in te gaan. Je gaat je mini nog bozer maken, hij/zij gaat dieper wegzakken in de driftbui en dan kom je in een spelletje zonder eind. Trouwens, ik ben er zeker van dat je dat spelletje nooit kan winnen.
  • Probeer rustig te blijven. Adem in – adem uit. En vooral verhef je stem niet. Ik weet het, ik val iedere keer in deze valkuil. Het is sterker dan mezelf. Ik heb moeite om op zulke momenten rustig te blijven en mezelf te beheersen en niet te roepen, maar het moment dat je je stem verheft, ben je verloren.
  • Zet je kleine duivel apart. Geef hem een ruimte waar hij zich kan uitleven, waar hij even boos mag blijven. Bij ons is een cool down de enigste manier om ze te laten kalmeren, om ze terug op onze planeet te krijgen (want ja, zo driftbuien maken vaak buitenaardse wezentjes van mijn mini’s).
  • Werk met een beloningssysteem voor de momenten dat ze flink zijn & momenten waarop ze zich zelf niet verliezen in hun driftbuien. Streepjes kalender, stickers, been there done that. Maar het werpt zijn vruchten af.
  • En de allermoeilijkste voor de eerste keren dat dit je overvalt: Negeren. Ook weer niet altijd zo eenvoudig, maar de negeerfase werkt bij Mathis erg goed, eerst geeft hij nog wat extra vuur van zichzelf om vervolgens te bedaren.

Engeltjes vs duiveltjes

Driftbuien zijn niet meteen de leukste momenten en ja, driftbuien komen en gaan met de leeftijd. Mathis & Amélie hebben er behoorlijk last van gehad. De laatste fase bij Mathis was deze toen hij 5 was, dus voor Amélie heb ik er nog wat in het vooruitzicht. Ik hoop dat Mathis het wat ontgroeid is want nee, plezant zijn die fases zeker niet.

Tips kunnen helpen om jezelf even weer te bedaren, want dat is vaak de grootste uitdaging. En ja, misschien moeten we er ook aan denken dat die lieve, schattige mini’s er niet altijd aan kunnen doen? Dat duiveltje op hun schouders durft al eens meekijken en de bovenhand nemen en zij moeten het ook maar ondergaan. Het is onderdeel van leren communiceren, leren praten, leren omgaan met niet zo leuke situaties.

Veel moed mama’s (en papa’s) en weet we zijn er allemaal doorgegaan.

4 gedachten over “Opvoeding – 5 tips om te leren omgaan met driftbuien

  1. Wij zitten momenteel in de fase dat onze mini álles zelf wil doen. Ook als dat levensgevaarlijk en onverantwoord is. IKKE OOK!! horen we zo’n 100 x per dag. Ik probeer geduldig te blijven en merk dat het het beste helpt als ik zeg dat we het samen doen (als hij het nog niet in zijn eentje kan). Tijdsdruk is echt funest voor deze situaties, als we dus ’s ochtends de deur uit moeten. Dus ik probeer maar eerder op te staan… soms verliezen we ons geduld even, wij of mini. En dan kan ik hem wel achter het behang plakken! Maar een minuut later vind ik hem gelukkig wel weer de liefste van de wereld. 😉

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: