Opvoeding

Opvoeding – Een 6-jarige zoon met pubermanieren

Het is nog vroeg om een puber in huis te hebben, maar de laatste dagen krijgen we wel meer en meer dat gevoel. Sprongetjes bij baby’s kennen we, maar volgens mij heeft mijn 6-jarige er ook last van. Deze week is het al een paar keer mis gegaan. Helaas. Het leek even alsof ik een puber in huis had in plaats van een 6-jarige… Opvoeding, het blijft altijd uitdagend. 

Betrapt – Oeps

Het begon een week geleden. Mathis heeft een oude gsm van ons, zonder sim kaart wel te verstaan. Hij mag er spelletjes op installeren en mag dan af en toe kiezen of hij op de Ipad gaat of op zijn gsm. Hij verkiest toch vaker de Ipad boven de gsm. Tot vorige week. Hij speelde wat spelletjes, luisterde naar muziek en niet lang daarna was het slaaptijd. Amélie sloot de Ipad af, Mathis de gsm. We gingen naar boven en begonnen aan ons avondritueel. Tanden poetsen, toiletbezoekje, boekje lezen en afsluiten met een kus en knuffel.
De kids gaan meestal super flink slapen. En wij gaan dan in de keuken en woonkamer aan de slag, om het slagveld van de dag op te ruimen. Een hele tijd later hoorden we boven iets vallen, verdacht. Sowieso het minste geluid boven wilt zeggen dat er hoogstwaarschijnlijk iemand uit bed is voor een toiletbezoekje of om te drinken. En dat wilt dus ook zeggen dat één van ons snel naar boven moet om een kijkje te gaan nemen. Heel stil sloop mijn man naar boven om een kijkje te nemen, moesten ze slapen wil je ze natuurlijk toch niet wakker maken.
En ja…. dan werd hij betrapt.
Met zijn gsm… Lijkt allemaal onschuldig maar is het toch eigenlijk niet zo. Wetende dat het slaaptijd was, het was zelfs al anderhalf uur na bedtijd. Rekening mee houdend dat wij niet wisten dat de gsm mee naar boven gesmokkeld was én dat meneertje dus een plan had.

Opvoeding dag in dag uit

We waren er een beetje van geschrokken. Vooral dat hij dat durfde. Mijn man heeft niets gezegd, enkel de gsm afgenomen en gevraagd om te gaan slapen. Stiltes werken in zo gevallen vaak het best. Hij had er geen excuus voor maar had er ook niet echt spijt van. En zo belanden we weer in een nieuwe fase… De gsm is een week verdwenen, maar de boodschap leek niet duidelijk genoeg. Stiekem een Pokémon boek mee naar school, die afgepakte Pokémon boek zelf stiekem terug pakken, … Testen. We zitten opnieuw in de fase van testen. Het is moeilijk om gepast te straffen, om te praten met elkaar waarom hij dat doet en of hij wel beseft dat zijn gedrag niet aanvaard kan worden. Mathis loopt namelijk van zulke situaties weg, is geen prater op zo momenten. Extra werk voor mama en papa. Het zijn natuurlijk maar kleine, grappige streken. Maar de belangrijkste boodschap naar hem toe is vooral dat we dit gedrag niet kunnen aanvaarden. Toch?
Opvoeding

2 gedachten over “Opvoeding – Een 6-jarige zoon met pubermanieren

  1. Oeps dit had ik liever niet gelezen. De lagereschool jaren lijken in mijn ogen de gouden jaren in het moederschap maar het zal wel niet zo zijn dan 😀

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: