mamablog tandenpoetsen

Over ochtenden & tips voor het tandenpoetsen

Wij tellen af, de vakantie piept om de deur. De mini’s zijn doodmoe, hebben wat nood aan rust – en dat geldt ook voor mama! Nood aan wat rustigere ochtenden, zonder rush. Naar ochtenden zonder struggles als ik voor de zoveelste keer moet vragen om de knoopjes uit de haren te kammen of minder parfum op te doen of te starten met het tandenpoetsen.

Genoeg is genoeg. Ze zijn doodmoe, die mini’s van mij. Mathis en Amélie geraken de laatste weken slecht uit hun bed. Alhoewel ze er tegenwoordig heel vaak voor half 8 al in liggen, geraken ze precies niet uitgeslapen. Een beetje rust en vakantie zal deugd doen en vooral de batterijtjes terug laten opladen.

Opstaan met of zonder ochtendhumeur

Ik was nog nooit in contact gekomen met ochtendhumeur maar daar heeft Amélie verandering in gebracht. En ik kan niet zeggen dat ik daar iedere dag even goed mee om ga. Ochtenden kunnen bij ons een serieuze strijd zijn. Dat begint meestal al met het feit dat mijn kleine miss niet uit bed geraakt, vervolgens sleept ze zich of laat ze zich dragen naar de badkamer, waar ze heel vaak gewoon op de grond gaat liggen en haar ogen dicht doet en verder probeert te slapen. Ik moet wel bekennen dat sinds ze haar tut aan de Sint heeft gegeven, onze ochtenden echt wel veel rustiger verlopen – al weet ik niet of het één te maken heeft met het ander?! Maar dan moeten de haren nog gekamd worden en de tanden gepoetst…

mamablog tandenpoetsen

Ik tel tot 10

Grote broer heeft van het begin altijd flink de tanden gepoetst. Hij is heel snel over gegaan van een manuele tandenborstel naar een elektrisch exemplaar. En Mathis blijft poetsen tot zijn tandenborstel hem een teken geeft dat hij mag stoppen – 2 minuten later. Hij doet dat automatisch ’s morgens en ’s avonds, ondertussen moeten we dit ook niet meer vragen. Maar zijn zus is een ander paar mouwen.

Amélie heeft 2x per dag een strijd met haar tandenborstel. We hebben al heel veel trucjes geprobeerd om haar tanden langer dan 10 sec te laten poetsen. Van wij die poetsen, tot het haar zelf laten doen, tot 10 tellen op een tempo dat een minuut duurt, liedjes opzetten, leuke tandpasta van Frozen tot zelfs een elektrische tandenborstel. Een ramp. Niets hielp en we krijgen haar echt niet gemotiveerd om te poetsen. Ze ziet thans iedere dag het voorbeeld van haar broer, die langs haar staat en wel veel langer zijn tanden poetst.

It’s all in the magic

Ik heb eindelijk een trucje gevonden dat werkt alhoewel ik hiervoor iedere dag 5 minuten van Ipad regels zelf aan mijn laars lap (lees hier). Zo lang het werkt ben ook ik bereid tot een compromis… 🙂 De nieuwste app van Oral B (Magic timer). Zo simpel kan het zijn. Bij de app kan je je tandenborstel of tandpasta scannen, waarop deze het figuurtje herkent. Er gaat een klokje tikken en gedurende de 2 minuten durende poetsbeurt, komt er langzaam een tekening te voorschijn. Amélie koos voor de wereld van Mickey, Mathis is grote Star Wars fan. Na de poetsbeurt krijgt je mini een ster en een sticker, om zo de motivatie hoog te houden. Ik moet jullie niet vertellen dat meisjes ongelooflijk nieuwsgierige wezentjes zijn? Dus ja, ze heeft ondertussen al één week haar tanden gepoetst zonder wenen of stoppen. Ze heeft 2x per dag 2x haar tanden gepoetst zonder dat ik de strijd moet aangaan. Of hoe simpel toch de oplossing soms kan zijn… Alleen wou ik dat ik de app eerder had leren kennen 🙂 En ja, we hebben ondertussen wel nog een paar strijdjes gehad, maar die gaan dan over het feit dat ze de app wilt zien… Of hoe alles een reden kan zijn 🙂

mamablog tandenpoetsen

Mijn mama tips voor het tandenpoetsen

  • Kies een elektrisch tandenborstel.
  • Hou je vast aan een “poets routine”: ongeacht iedere dag 2x tanden poetsen -> Mathis doet dit ondertussen op automatisme.
  • Leer ze 2 minuten te poetsen.
  • Zodra de eerste tandjes zichtbaar zijn, kan je starten met het poetsen. Wel met een aangepaste borstel voor zijn/haar leeftijd.
  • Probeer net zoals zo veel dingen bij mini’s het tandenpoetsen leuk te maken, een liedje, een leuke tandenborstel of tandpasta of de app
  • Oh zo cliché maar vermeid te veel suikers, de basis voor een goede mondhygiëne.

mamablog tandenpoetsen

Trouwens, haar eerste tandarts bezoekje staat gepland. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven en hoe zij om gaat met de raad van de tandarts. Mathis krijgt keer op keer complimenten van de tandarts, dat ze weinig kinderen ziet met zulke mooie tanden. Niet alleen het poetsen speelt hier mee, ook weinig frisdrank en snoepen zijn belangrijke factoren!

Mathis en Amélie gebruiken trouwens beide de Oral-B elektrische tandenborstel, Een Star Wars versie & een Frozen versie.

mamablog tandenpoetsen mamablog tandenpoetsen

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: