poppenkast maken

Papa aan het woord – Een poppenkast maken

Onze kids hebben een wereld aan fantasie. Met hun speelgoed figuren beleven we de gekste avonturen. Op school kwamen ze in contact met een poppenkast en zo groeide hun interesse om ook zo een exemplaar in huis te maken. Een poppenkast kopen kost best behoorlijk wat geld. Dus ging ik (licht gedwongen) aan het werk! Hieronder een toelichting over hoe een poppenkast maken.

De poppenkast benodigdheden

MDF: 1 plaat van 2 meter. Deze hebben we laten zagen op 3x 60 en de overschot werd gebruikt als versteviging.

Hoekscharnieren

Black+Decker Schroevendraaier

Schroefjes

Black+Decker Decoupeerzaag

Black+Decker Schuurmachine

Een concept – in ons geval een Kasteeltoren

poppenkast maken

Hoe te starten?

Het is eigenlijk super eenvoudig om een poppenkast te maken. Je start met een concept. In ons geval dus een kasteeltoren. We tekenden de afmetingen op papier en ik ging aan de slag met uitmeten. Je tekent met behulp van een lat de uitstekels van de toren. Tip: duid heel duidelijk aan welke delen weg mogen en welke behouden worden.

Je tekent best het volledige plaatje op de mdf, dan moet je eenvoudigweg de lijnen nog volgen. Vervolgens ga je met de decoupeerzaag aan de slag. Aan de uiteindes kan je heel gemakkelijk de uitsparingen van de toren eruit zagen. Let wel, met de decoupeerzaag aan de slag gaan wilt wel zeggen dat je stof mag vreten. Doe dit dus in een aparte ruimte of buiten.

De opening van het raam is 40cm lang op 30cm hoog. Je boort eerst een gaatje in het raam, om zo je decoupeerzaag te kunnen laten starten. Je tekent best ook hier eerst de tekening op je mdf om fouten te voorkomen. Zo eindig je met 3 platen. Telkens met een toren bovenaan én eentje met een raampje in. Belangrijk is om de mdf verder op te schuren. Dit om scherpe kantjes te voorkomen alsook uitstekende stukjes waaraan de kids zich kunnen bezeren.

poppenkast maken poppenkast maken

Dan maak je door middel van een hoekscharnier 2 platen met elkaar vast. Dit doe je aan beide zijden van het raampje. Verbind vervolgens de 2 zijkanten met een overblijfsel van je mdf aan de achterkant. Dit zorgt voor meer stabiliteit. Zeker met wilde kids geeft dit toch wat extra steun.

Last but not least een likje verf. We hebben dit samen met de kids gedaan. Ze waren nogal euh enthousiast. Ook hier hadden we eerst op papier getekend hoe we het zagen. Samen met de kids ging ik dan aan de slag. Het is simpel maar toch wat speels. Wat ontbreekt nog? Ons gordijntje! Ik moet dringend de grootouders aan het werk zetten…

En verhaaltjes verzinnen maar

Een poppenkast zonder poppetjes is ondenkbaar. Dus met de nodige accessoires gingen de kids al snel aan de slag met het bedenken van verhaaltjes. En mama en papa? Die genoten van de mini’s in actie te zien.

poppenkast maken

 

Foto’s van het maken van de poppenkast tot eindresultaat

poppenkast maken

poppenkast makenpoppenkast maken poppenkast makenpoppenkast maken poppenkast maken

poppenkast maken poppenkast maken poppenkast maken

5 gedachten over “Papa aan het woord – Een poppenkast maken

  1. Wat onwijs leuk! Geweldig als je dit zou zelf kan maken! We hebben hier wel ook een poppenkast maar wel alleen zelf gekocht en niet gemaakt 🙂

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: