Borstvoeding

Personal – borstvoeding dat nooit meer

Het internet staat vol lovende verhalen over borstvoeding. Super fijn om te lezen dat er zo velen het geluk hebben om hun baby lange tijd te voeden. Mama’s die zich goed en comfortabel voelen bij het geven van borstvoeding voor een lange periode. Ik behoor niet tot de ‘gelukkigen’. Ik ben en was nog steeds overgelukkig, ook na het krijgen van mijn mini’s. Maar dan wel met flessenvoeding én daar is niets mis mee lijkt me toch?

Pro borstvoeding

Het internet is pro borstvoeding en ik kan dat alleen maar aanmoedigen. Mama’s die bewust kiezen voor het voeden van hun kind, die hun lichaam gebruiken om hun baby op weg te helpen. Terecht dat die mama’s fier zijn! Ik heb het ook geprobeerd hoor. Zonder succes. En een tweede keer ben ik er zelfs bewust niet meer aan begonnen. Ik was opgelucht, dat ik bewust de keuze voor flessenvoeding durfde nemen. Ja, ook op die keuze mag je fier zijn, niet?

Bij Mathis wou ik het wel proberen, borstvoeding geven. Lange tijd was ik overtuigd van niet, maar je leest zo veel positieve en bemoedigde verhalen. Ook in mijn omgeving kwam van iedereen al snel de vraag of ik borstvoeding ging geven. En zo veranderde ik langzaam van mening en wou ik het wel proberen. Toen Mathis geboren was liep het eigenlijk al heel snel mis. Het was heel druk op de kraamafdeling, de verpleegsters hadden weinig tijd voor mij én ik was al heel snel aan het twijfelen over mijn keuze. Deze combinatie inclusief hormonen, een slechte drinker en na 3x drinken kloven maakten mij al heel snel moedeloos. Afkolven tijdens de nacht, terwijl de verpleegsters een flesje gaven aangezien mijn baby onophoudelijk weende.

Het kwam maar niet op gang, die melkproductie. Na 3 dagen gingen we naar huis en daar maakte ik gelijk de klik. Dit wou ik niet, dit was ik niet. Ik had niets in huis om flesjes te geven, maar stuurde instant mijn man naar de winkel om alles te halen. Ik bleef afkolven om toch te proberen mijn melkproductie op gang te brengen – vooral op aandringen van de kraamhulp. Na 2 weken was ik op. Voedingen afwisselen met afkolven zorgde voor zeer korte nachten. En ik voelde het niet. Het plezier van het geven van borstvoeding en nog minder van het afkolven.

Opgelucht, zo voelde ik mij toen ik besloot om volledig over te schakelen naar flesjes. Zowel ik als Mathis bloeiden open.

En toen koos ik zelf

Bij Amélie koos ik vanaf mijn prille zwangerschap bewust voor flessenvoeding. Ik wou niet meer door die periode gaan, ik voelde het nog steeds niet. Ja, het is goed voor je kind, er zitten belangrijke voedingsstoffen in. Maar mijn hoofd zei nee! En eerlijk? Ik ben vandaag nog altijd blij dat ik voor mezelf gekozen heb. Dat ik niet luisterde naar iedereen die ‘het goed voorhad’ met mij en mij toch probeerde aan te moedigen het te proberen. Volg je hart mama’s. En nee, niet iedereen moet dezelfde straat nemen. Boven alles, Amélie is een gezonde baby geweest (nu nog altijd trouwens). En ik was blij dat ik het voeden geregeld kon overlaten aan de papa. Hip Hoi!

8 gedachten over “Personal – borstvoeding dat nooit meer

  1. Hier ook een bewuste flesjesmoeder, al geef ik toe dat ik achteraf wel eens spijt heb gevoeld. (en dat ik bewondering heb voor andere moeders).

    Dat ik er niet mee begon had verschillende redenen.. ik ken alleen ‘slechte’ verhalen + vooral: er was gezegd dat M de eerste 24u een couveusekindje zou zijn, omwille van de opvolging – omwille van mijn diabetes. Dat samen maakte dat ik dus bewust direct voor flesjes ging. En we waren beiden gezond en gelukkig 😉

  2. Toch briljant dat dat bestaat, flessenvoeding! Ik geef al 9 maanden borstvoeding maar vind het een geruststelling dat er ook alternatieven bestaan voor wanneer het niet lukt, of niet kan, of … Happy mama, happy baby!

  3. Ik heb 11 maand borstvoeding gegeven, maar heb een héél moeilijke start gehad (onze dochter is een maand te vroeg geboren en had nog geen goeie zuigreflex). Door pomponnekesdansjes van vriendinnen en onze vroedvrouw heb ik gevochten om het te doen slagen, al was het niet altijd makkelijk. Maar ik ben er toch trots op, dat het gelukt is :-).

  4. En zo moet elke mama doen waar ze zich het beste bij voelt! Bij mijn oudste verliep de borstvoeding vlekkeloos en perfect, bij de jongste was het een hel en had ik achteraf bekeken ook eerder flessen moeten kiezen.

  5. Ik herken dit exact! Op aandringen van de kraamhulp schrijf je… ik begrijp dat zo niet! Ik had een verschrikkelijke lieve kraamhulp maar zelfs zij (evenals de verloskundige en het verplegend personeel ih zkh) bleven toch maar zeggen hoe goed BV is. Ik snap dat ze het moeten ‘promoten’ maar een eerlijke uitleg van zaken zou zo veel schelen. Iedereen heeft het over hoe mooi en goed het is. Niemand heeft het over hoe stressvol, pijnlijk, of moeizaam het kan zijn. Niemand heeft het ook over het effect dat dan heeft op de kersverse moeder en dus ook op haar pasgeboren kindje. Amen dus! 🙂 Ik koos bij onze derde bewust voor KV. En hij doet het zo vreselijk goed!

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: