Straffen anno 2016

Mini’s en grenzen stellen, uitdagen en proberen. Ze gaan ver, soms te ver, soms erover ver. Waar trek je de lijn? Wat tolereer je? Mini’s en uitdagen, match made in heaven. Van discussiëren tot negotiëren tot roepen, schreeuwen, uitdagen, … Iedere leeftijd heeft zijn charme, iedere leeftijd heeft zijn uitdagingen. Makkelijk is het niet altijd voor ons mama’s & papa’s. Soms zit je gewoon even met je handen in het haar. Ze kunnen zo volhardend zijn. De moeilijkheid zit hem meestal in het ermee omgaan & vooral in het consequent zijn. Ze hebben snel door dat bepaalde zaken bij de grootouders wel werkt en zijn super slim om vervolgens hun spelletje daar te spelen.

Onze grens is duidelijk gesteld, gaan ze erover volgt een straf. Nee we gaan niet slaan. Om eerlijk te zijn, ja uit noodzaak hebben we dat eens gedaan om een überhysterische kleuter te kalmeren. Werkte dat? Nee. Werkte iets anders? Ook niet. Ze spreken altijd over de terrible two… Geloof me, ik ga voor de incredible three.
Met je handen in het haar zitten, niet weten hoe je het moet aanpakken, maar door iedere keer consequent dezelfde boodschap uit te dragen, toch uiteindelijk in je doel slagen? High five! En ja, ze gaan vooral jouw opvoedingskunsten uitdagen als er andere, vreemde mensen bij zijn. Waarom? Wel omdat jij mama dan milder, toegefelijker en minder consequent bent. Ook dat hebben ze maar al te snel door.
En dat maakt dat onze kids vandaag weten dat als de grens overschreden wordt – en geloof me dat gebeurt natuurlijk wel nog regelmatig want het blijven kids natuurlijk – zij de gevolgen zullen dragen.
Amélie, nog maar 20 maanden stapt bij het horen van het woordje hoek, zelf in de hoek. Het lijkt wel alsof ze het grappig vindt, al is dat maar voor even want niet snel later volgt er een huilbui.

7 Tips

  1. Straf onmiddellijk want ze ‘vergeten’ alles zo snel.
  2. Wees consequent: ongeacht waar, met wie je bent
  3. Voer de straf ook daadwerkelijk uit. Ook dit gaan ze anders snel door hebben
  4. Pas de straf aan, aan de feiten.
  5. Durf al eens dingen door de vingers te zien, het blijven kids
  6. Zijt gelijkgezind met je partner. Belangrijk is om allebei dezelfde boodschap te geven
  7. Vergeef: dikke kus, knuffel en uitlegje waarom ze gestraft zijn en je kan er weer tegen aan

see-you-again-1013681_1920

 

Straffen

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: