hobby's

Tijd voor hobby’s & inzet van de ouders

Onze mini’s hebben hobby’s – een bewuste keuze. Zij vinden het leven zo veel leuker op de iPad en voor de tv maar daar gaat deze mama niet mee akkoord. Hobby’s zijn vaak een makkelijkere manier om hun te stimuleren om buiten te komen, sociale contacten te leggen en leren omgaan in nieuwe situaties – iets wat Mathis echt nodig had en nog steeds heeft.

No lazy morning for us

Mathis was net geen 3 jaar toen hij startte met tennis – al is het dan eerder bewegingsschool (lees hier). Hij was een schuchter jongetje, bang voor nieuwe situaties en het leek ons dus maar best om hem een beetje bloot te stellen hieraan. Andere kindjes, juf en een beetje bewegen. Hij had energie voor 10 dus was ook wel nodig. En dat het moeizaam ging. Hij wilt zo graag het plein op maar iets in hem hield hem week na week tegen, tranen omdat hij op het plein moest en nog grotere tranen als we hem er dan vanaf wilden halen en naar huis brachten. We wisten het zelf niet zo goed meer. Tot hij de klik maakte. Hij vond het raar maar waar leuk. Vandaag begint hij al aan zijn derde tennis seizoen en blijft het leuk vinden. Hij kan echt al beter tennissen dan zijn mama, maar dat is dan ook zo moeilijk niet.

Amélie ging week na week mee kijken naar grote broer en zo begon het ook te kriebelen, ook zij gaat starten met tennis en is über enthousiast. Goed nieuws natuurlijk, maar zo eindigen wij deze winter op zaterdag en zondag in de tennisclub. We hebben het geluk dat de les van beide op dezelfde uren valt en dus na een uurtje zit het er al weer op. Maar toch is het ritme van weekends met tennis anders dan weekends zonder. Zelfs in het weekend voelen we de ochtend rush om de kids op tijd op de les te krijgen.

Hobby’s in het kwadraat

Het is één ding om je kids hobby’s aan te bieden, maar iets anders om alle ballen in de lucht te houden als ouder. Tuurlijk ben ik fier op hem en hoop ik dat hij het naar zijn zin heeft. Maar die tennis in het weekend zorgt er natuurlijk wel voor dat wij regelmatig andere leuke dingen moeten laten passeren. Ook voor ons is het puzzelen, wij lopen beide en moeten tussen de gaatjes door een momentje vinden om te gaan lopen. Ook dat lukt wel – niet altijd. Als moeder (en vader) staat je mini altijd op de eerste plaats, wilt je hun hobby’s aanbieden om zo hun wereld te verruimen. Maar ja, daar gaan wel wat ‘opofferingen’ aan gepaard. Vroeger opstaan, weekend rush, feestjes die passeren en meer.

En dan hebben we het nog niet gehad over zijn zwemles en zijn kunstacademie. Ieder kind heeft zwemles nodig dus de woensdag is om te leren zwemmen. Hopelijk behaalt hij snel zijn diploma. En ja, we werken allebei fulltime dus die woensdagen moet mijn man naar huis racen om hem op te pikken en op tijd te ‘droppen’ in de zwemles. Hier maken we dan lekker gebruik van om samen met Amélie in de cafetaria wat te eten. Want zodra ze thuis komen is dat rechtstreeks bed in. Met de nodige tegenstribbelingen. En dan moeten we de donderdag nog overleven, brengen en halen van de tekenacademie. Ook dat. Het lijkt wat veel en het is absoluut ook veel. Maar ik vergelijk het met kinderen die voetballen en sowieso al 2x in de week training hebben en in het weekend match. Actieve kleuters zijn leuk maar met zijn stap naar het eerste leerjaar toch belangrijk dat ook hij alle ballen in de lucht kan houden.

Lekker nietsen

De zomer is extra heerlijk, dan staan al die hobby’s op een laag pitje. Moeten we ons in de ochtend niet haasten om op tijd te zijn maar kunnen we zo nu en dan eens genieten van een lazy morning. Mathis vindt al zijn sporten en hobby’s leuk maar eerlijk gezegd kost het jou als ouder toch ook heel wat inspanning. Dan heb ik het niet alleen over brengen, halen, over hoe duur al die hobby’s wel niet zijn, maar ook over jouw eigen tijd die weer net dat beetje minder wordt en naar achter wordt geschoven. Maar fier als een gieter zijn we als ze de bal deftig raken, een mooie tekening heeft of binnenkort hopelijk zijn eerste diploma.

hobby's hobby's hobby's

3 gedachten over “Tijd voor hobby’s & inzet van de ouders

  1. Eerlijk? Van mij (en mijn man) hoeven al die hobby’s eigenlijk helemaal niet. Die kinderen worden zo ook wel sociaal 😉 En hen af en toe eens vervelen kan nooit kwaad. Hier was het eerder een beetje van moeten. Wij zijn een nieuw samengesteld gezin en de reden waarom wij in heel dat hobby-gedoe zijn meegegaan was meer om van het gezeur van mijn man’s ex vanaf te zijn (oeps. I said it). De kindjes hadden daar eerlijk gezegd ook niet veel behoefte aan. Die hielden zich perfect bezig thuis of op school of in het park/speeltuin/…
    Het gevolg is nu dat ook mijn zoontje natuurlijk wou meedoen in heel dat circus en wij 7 op 7 mogen rondhossen voor hobby’s. Ma., di., do., vrij., zat. en zo. zijn gereserveerd voor voetbal en woensdag voor paardrijden. Tegen het einde van de week zijn die alle drie gewoon leeggezogen.

    1. Hobby’s vragen niet alleen tijd en effort van de kids maar duidelijk ook van de ouders. Je geeft toch een stukje van jezelf om rond te crossen. Ik denk dat het hebben van hobby’s ook weer zo’n tendens van deze tijd is. Je moet iets doen en iedereen wilt daarin mee gaan- laten we eerlijk zijn 3x op 1 week voetbal (zoals mn neefje van 8) is dat nodig? 2x per week tennis is dat nodig? Willen we hun gewoon niet wat zien buitenkomen en bewegen, ze moeten toch niet allemaal super sterren worden!

  2. Wat leuk, ik vind het heel goed om hobby’s aan te bieden. De oudste kijkt hier ook graag TV maar hij zit ook al vanaf zn tweede op voetbalen vindt dat enorm leuk. En ook thuis biedt ik veel (creatieve) hobby’s aan om ze toch kennis te laten maken met van alles. Ze kunnen dat zelf nog niet bedenken. Het is idd voor ouders wel aanpoten. Maar ja…

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: