oorbellen

Tijd voor oorbellen of te jong?

In sommige landen is het dood normaal dat meisjes van kleins af aan oorbellen hebben, bij ons is dat helemaal anders. Wij kijken wel eens twee keer als we baby’s zien met oorbellen. Veel mensen zijn er kritisch over. Wanneer is het ‘done’ om oorbellen aan je dochter te geven? Ik vind dit een persoonlijke vraag, die enkel jij kan beantwoorden. Maar wel heel duidelijk dat ‘de wereld om je heen’ er een oordeel over heeft! Negeren of luisteren?

Mama, mag ik oorbellen?

Amélie is nu 3,5 jaar en ja, ik vond het wel leuk om haar oorbellen cadeau te doen. Alleen lag de beslissing in haar handen. Ik zou haar nooit dwingen om oorbellen te nemen als ze er zelf niet achter stond. Heel lang zei ze nee. Tot ze op een dag zelf kwam vragen of ze oorbellen mocht hebben. Ze was pas gestart met ballet, alle kindjes hadden de haartjes in een dot en ik vermoed dat ze daar de verleiding kreeg bij het zien van al die mooie ballerina’s mét oorbellen.

Stiekem stond ik de poppelen van ongeduld, meer dan zijzelf!

Samen gingen we naar de juwelier, zonder haar echt uit te leggen hoe je nu gaatjes in je oor krijgt. En nee mama’s, daar ga je best niet te hard op in op voorhand! 3,5 jaar is jong en niet jong. Ik vond haar er wel rijp voor en groot genoeg om te beseffen dat ze de oorbellen niet mocht lostrekken.

Kleine meisjes worden groot

Eerst kwam het leuke gedeelte, kiezen welke oorbellen ze wou hebben. Ze was dood beschaamd en durfde amper aan te duiden wat ze mooi vond. Zo kennen we Amélie niet! Waarschijnlijk toch ook een beetje zenuwachtig vermoed ik. Ze maakte een mooie keuze en koos voor unicornis oorbellen. Heel erg meisjesachtig, lief en cute tegelijk.

We gingen samen op de stoel zitten, zij op mijn schoot. Ze probeerden haar nog wat af te leiden en met 2 tegelijk schoten ze de gaatjes in haar oortjes. Het duurde 2 – 3 seconden alvorens Amélie doorhad wat er gebeurde maar toen zette ze al snel haar keel open. Ontroostbaar, ze heeft heel de winkel en daarbuiten bij elkaar geweend. We kregen ze niet stil, zelfs thuis niet. Ze kon amper haar diploma die ze bij de juwelier kreeg voor het krijgen van oorbellen, in haar handen vasthouden. Super zielig om te zien. Maar vooral ook heel erg drama queen – zo kennen we ze weer.

oorbellen

Een fiere dochter

Het heeft wel bloed, zweet en tranen gekost om haar getroost te krijgen. Maar toen ze eens in de spiegel had gekeken was ze fier als een gieter. Ze toonde iedereen haar oorbellen en heeft er verder ook totaal geen last meer van gehad. In het begin moest ik regelmatig naar haar staren, 2 simpele kleine oorbellen die haar gezichtje totaal anders maakten. Ze zag er opeens zo groot uit en extra lief. Mijn hart smolt meermaals die eerste week 🙂

Wanneer is het done?

Wanneer de tijd rijp is voor oorbellen, kan enkel en alleen jij beslissen. Er plakt geen leeftijd op. Wil je het als baby al? Of moeten ze zelf de keuze maken? Of wachten tot een bepaalde leeftijd?

Oorbellen

8 gedachten over “Tijd voor oorbellen of te jong?

 1. Mijn dochter is ook 3,5 en wil ook graag oorbellen. Maar voorlopig probeer ik de boot nog even af te houden, ze gaat ook erg schrikken vermoed ik en het kot op stelten zetten ook vrees ik :-). Ik vind wel dat ieder dat voor zich moet uitmaken. Zelf had ik er pas op mijn 11 jaar omdat ik dat zelf niet mooi vond (en nu kan ik niet meer de deur uit zonder haha).

  1. Inderdaad, dat was mijn belangrijkste boodschap. Waarom heeft iedereen toch altijd een mening – pro of contra. Wij mama’s weten toch wat het beste is voor ons en ons kind!

 2. Ahh super stoer van je meisje! Hier is de oudste ook 3,5 en ze heeft het er nog niet over gehad, maar als ze oorbellen wil dan mag dat! Al denk ik dat ze net zo hard alles bij elkaar schreeuwt als het zover is ??

 3. Ik zie in mijn omgeving babies in de wieg met gepiercde oortjes …

  Maar ook jongens met grote opzichtige oorbellen.

  Voor mij hoeft dat allebei niet.

  Maar ik ben dan ook te oud om nieuwe dingen te begrijpen ….

  Vriendelijke groet,

 4. Ik maakte dan ook maar een flauw grapje.
  Sommige dingen vind ik een verbetering.
  Andere dingen blijven voor mij onzinnig.

  Maar als jongeling werd ik ook niet altijd begrepen door ouderen.

  Veroordelen doe ik heel weinig.

  Vriendelijke groet,

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: