babybezoek

Tips voor een geboortelijst

Persoonlijk één van mijn leukste momenten om naar uit te kijken als je zwanger bent, het leggen van de geboortelijst. Heel veel leuks kopen, zonder er zelf geld aan uit te geven. Klinkt als muziek in de oren, toch? Wij hebben 2x een lijst gelegd. Bij Mathis hadden we niets en moesten we alles aankopen en bij Amélie was de verleiding gewoon te groot om voor meisjes tralalaatjes te gaan. Zelf op het punt om een geboortelijst te leggen? Hierbij enkele belangrijke tips en tricks. 

Tips voor een geboortelijst

Wees kritisch

In de winkel ziet alles er zo verleidelijk uit. Spulletjes simpelweg toevoegen aan een lijst waarbij je zelf niet moet betalen opent soms deuren. Best even op voorhand al stil staan bij de items die je echt nodig hebt en welke je echt niet nodig hebt. Een goede voorbereiding is half het werk en zo voorkom je verleiding in de winkel. Bovendien duurt het leggen van een lijst wel een paar uur. Hoe beter voorbereid, hoe efficiënter. Ik verzamelde altijd op voorhand enkele catalogussen van winkels en maakte zelf een lijstje. Zo zie je ook onmiddellijk of je lijst niet te lang is. Hou rekening met het aantal geboortekaartjes dat je gaat versturen, zo heb je een idee hoeveel cadeautjes je ongeveer mag verwachten en hoeveel er dus van de lijst kan gekocht worden. Een eindeloze lange lijst en slechts een handvol kaartjes gaat niet werken. Bovendien ben je vaak verplicht om de items die overblijven aan te kopen en dan ga je natuurlijk wel zelf in je portefeuille moeten duiken.

Denk vooruit

Het is relatief eenvoudig om na te denken wat je de eerste weken, maanden nodig hebt. Maar er is niets zo leuk om al vooruit te denken. Een grotere autostoel, spulletjes voor als de mini aan groentepapjes begint, de volgende flesjes, … Wij hadden zelfs al een valiesje voor als ze ergens gingen slapen én zelfs al groter speelgoed. Dat bespaart wat tegen dat ze die leeftijd bereiken.

Wat heb je op voorhand nodig?

Denk goed na wat je de eerste momenten nodig hebt, koop die spullen best zelf al. Of regel met de winkel dat je die spullen al kunt meenemen en dat mensen er een centje op kunnen geven (wordt vaak gedaan!). Zo belanden wij thuis zonder badje, luierkussen en zelfs flessen. Dat werd een beetje moeilijk… Gelukkig kwam mijn mama snel tot een oplossing en heeft zij het van de lijst gekocht. Maar die eerste momenten was het toch even paniek.

Start op tijd met je geboortelijst

Afhankelijk van de spullen die je nodig hebt, moet je er rekening mee houden dat niet alles voorradig is. Grote stukken zoals buggy’s, bedjes, autostoelen hebben soms een wachttijd van enkele weken. Je begint best met het leggen van je lijst rond de 4de -5de maand van je zwangerschap. Zo is er tijd genoeg om deze spullen te bestellen. Ook belangrijk, wacht zeker niet tot op het einde met het leggen van de lijst, je houdt er best rekening mee dat je mini zich wel eens vroeger kan laten zien.

De essentie?

De basis ken je: bed, park, autostoel, kinderwagen. Maar geloof me, er zijn er nog. Een flessenborstel (voor als je flessenvoeding geeft). Echt geen overbodige luxe met de plakkerige papjes. Tetradoeken – die verslijt je aan de lopende band. In het park, bedje, op de schouder, bij het verversen van de luier, bij eten geven, … En nog een leuke – een tuttendoosje. Sommige kindjes tutten al van jongs af aan. Die tut moet dus vaak mee. Mijn kids hadden de tutjes enkel op ween momentjes en dus had ik altijd een doosje mee met het tutje in, zo voorkom je contact met vuil.

Duurzaam omgaan met je geboortelijst?

Duurzaamheid lijkt een trend, maar ik ga daar niet mee akkoord. Het wordt gewoon onze levenswijze. Iedereen wordt meer en meer bewust van de keuzes die zij maken. En vooral ook van de gevolgen. Check het weer maar eens om er toch nog maar eens over te zeuren. Ook jij kan je steentje bijdragen.

Ik merk in mijn omgeving dat mama’s meer en meer op zoek gaan naar die bewuste keuzes. Ondertussen heb je wel al een klein aanbod in de meeste babyshops maar heel vaak lijkt het toch een zoektocht. Kleine tip: check de website van Greenkit. Mama Saar is een trouwe lezer van ZZS en liet mij weten dat ze onlangs met dit concept gestart is. Helemaal passend in deze rubriek. Je kan jezelf of een vriendin of familielid inschrijven, zij krijgen een gratis ontdekkingsdoos vol toffe maar vooral duurzame stalen. Zo moet je zelf niet eindeloos lang op zoek naar duurzame spullen, maar krijg je een mooi overzichtje. Haar concept is mooi & helemaal doordacht. Zo is het doosje dat je krijgt met informatie een perfecte bewaardoos, de mooie print maakt hem de ideale doos voor de herinneringen van je mini. Een eerste haarlokje, tand of het ziekenhuisbandje. Ik ben er zeker van dat je mini’s dat later maar al te graag willen bewaren en herinneringen ophalen met jou!

Trouwens ben je zelf een trouwe lezer met een mooi, verrassend of uniek verhaal? Contacteer me!

 GreenKit Box

 

Eén gedachte over “Tips voor een geboortelijst

  1. Ook bij ons is duurzaamheid geen trend. Wij gingen voor een tweedehands geboortelijst. En ik schreef net een artikel met spulletjes die voor mij een volgende keer geschrapt kunnen worden. Superfijn die Greenkit!

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: