school

Waarom 2 maanden schoolvakantie te lang is

Ben ik de enige mama die dit ervaart? Die 2 maanden schoolvakantie veel te lang vindt? Die meer stress dan ontspanning krijgt van 2 maanden schoolvakantie? Het gaat niet alleen om de kids die zich na een tijd beginnen te vervelen, die uit hun regelmaat zijn, het gaat ook over de organisatie van 2 maanden opvang.

Help, 2 maanden vakantie

Helaas zitten wij niet in het onderwijs maar in de privé sector. 26 dagen verlof heb ik en daarmee moet ik het doen, een jaar vakanties opvangen voor mijn mini’s. En dan heb ik het nog niet over de dagen dat ze ziek zijn of over de pedagogische studiedagen.

Om even to the point te komen, 2 maanden schoolvakantie is niet meer anno 2017, 2 maanden schoolvakantie is iets van vroeger. Toen de mama nog thuis was en dus tijd had om zich 2 maanden bezig te houden met de mini’s. Vandaag in de meeste gezinnen werken beide partners even hard, met gemiddeld 26 verlofdagen zijn 2 maanden schoolvakantie never ever overbrugbaar. En dan vraag ik mij eigenlijk hardop af of mijn mini’s wel nood hebben aan 2 maanden vakantie?

Amélie is pas in maart naar school beginnen gaan, zij snapt er helemaal niets van. Eerst moet ze naar school, nu wilt ze gaan en mag ze niet gaan. Ik heb zelf niet het juiste antwoord over hoe lang dan wel vakantie moet duren en opper zeker niet voor maar één of twee weken, ik opper dat er wordt nagedacht over het huidig systeem en dat 8 weken te lang zijn. Bovendien begint de vakantie altijd al om 12u op de laatste dag dus ook daar moet je opvang voorzien of ben je alweer een halve dag kwijt van je verlof.

Het is leuk om vakantie te hebben, om leuke uitstapjes te plannen, samen eens een dagje weg te gaan en op reis te vertrekken maar daar zijn geen 2 maanden voor nodig. Mijn mini’s geraken helemaal uit hun ritme en daar kunnen zij heus niet alleen aan doen. Van links naar rechts worden zij – excuseer me het woord – gedropt met telkens andere wetten en regels. Een nachtje hier en nachtje daar en het hek is van dam. Ik wil jullie vrijwaren van mijn zomerplanning maar daar ik er al bijna niet aan uit kan om nog vanbuiten te weten waar zij de volgende dag gaan zitten, hoe kan je dan verwachten dat een 3- & 5-jarige daar mee omgaan?

De kids worden vervelend en het is niet eens hun eigen fout. Ritme weg, hallo energie en verveling. Deze week gaan ze op kamp, gelukkig dat ik nog een kamp gevonden heb met voor- en na- opvang. Hoeveel leuke kampjes zijn er niet, die beginnen om 10u en eindigen rond de middag of max 15u? Juist ja, die moeten we aan ons laten voorbij gaan. Vorig jaar hebben we zelfs een week vakantie genomen om hem op kamp te kunnen sturen… Bovendien moet je mini meestal 3 jaar zijn (een geluk dat Amélie vorige week heeft kunnen vieren). Last but not least, één weekje kamp kost mij 200 euro voor de 2 kids.

En ik hoor het overal zeggen, zelfs van leerkrachten dat ‘2 maanden is te lang’, ‘ze hebben geen ritme meer’. En dan moet school nog terug beginnen. 2 maanden afwezigheid zorgt opnieuw onwetendheid, stress en twijfel bij mijn mini’s, ze moeten zich terug aanpassen, gewoon worden aan de omgeving en moeten terug in hun ritme komen. Alvorens ze helemaal terug op de rails zijn hebben ze gelukkig alweer de herfst vakantie die op hun wacht.

En dat ik niet alleen ben, mama Ester schreef er onlangs (zonder het van elkaar te weten) ook een berichtje over! Lees hier.

Hoe voelen jullie je hierbij?

school

7 gedachten over “Waarom 2 maanden schoolvakantie te lang is

  1. Ik heb dat niet maar ik ben wel blij dat de vakantie weer voorbij is. Inderdaad is het wel even aanpoten, het is wennen, net als weer aan het werk gaan. Gewoon niet te druk plannen met andere activiteiten, komt goed 🙂

  2. Helemaal mee eens. Wij kijken ook reikhalzend uit naar de start van het schooljaar. Het heen en weer gesleur van de kinderen van de ene grootouders naar de anders of dan toch weer naar de onthaalmoeder: mijn kinderen hebben ook dringend terug hun regelmaat nodig.
    Kleine correctie: de vakantie duurt 2×31=62 dagen en is dus zelfs 9 weken (8weken 6dagen om precies te zijn).

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: