dreigen

Waarom werkt dreigen zo goed bij kinderen?

Ruim je dit aub op? Hallo, ruim je dit aub op? Derde keer, kan je dit aub opruimen? Als je dit niet opruimt dan ben je gestraft. En zoef, ze ruimen op. Why oh why moet mama altijd de b*tch uithangen om de kids te doen luisteren? Waarom gaat dat bij keer 3 als ik dreig wel en bij nr 1 & 2 waar ik lief en beleefd ben niet? Moedeloos word ik er soms van. Om altijd maar dreigementen te bedenken. 

Altijd maar dreigen

Ik weet niet hoe het komt, maar ik heb altijd het gevoel dat mijn kinderen enkel luisteren als ik dreig. Het lijkt wel een magisch gegeven van zodra ze weten wat de consequentie is van niet te luisteren. In no time doen ze wat ik vraag. En nee, dat is niets eenmaligs. Dat is dagelijkse kost. Soms denk ik dat zelfs speciaal wachten tot ik mijn dreigement heb uitgesproken om actie te nemen. En net dat maakt mij eens zo boos. Waarom kunnen ze gewoon niet luisteren denk ik dan vaak (en boos)?

Wij zijn strenge ouders, de kids moeten ‘in het gareel’ lopen. Ik vind het ook heel belangrijk dat ze respect hebben, beleefd zijn en dat ze luisteren. Maar opvoeden blijft een moeilijk iets. Soms zijn het voorbeeldige kinderen, soms lopen ze er de kantjes vanaf. Het gaat op en neer. Zoals we nu weer in een periode zitten waarin geen van de 2 lijkt te luisteren. We kunnen zeggen wat we willen, ze doen altijd het tegenovergestelde. Het haalt alle energie uit je lichaam, die continue strijd met je kids. Na een dag werken. Eén keer, twee keer en hupla, de derde keer met een dreigement.

En…. Actie

En ja hoor, dan nemen ze actie en doen ze wat er van hun verwacht wordt. Ze weten maar al te goed dat deze mama haar dreigementen waar maakt. Mathis is al meermaals zonder koek naar school gestuurd (zijn zwak plekje) en Amélie hebben we al meermaals in haar kamer gezet op een veel te vroeg uur. Enkel dreigementen die nooit uitgevoerd worden hebben ook weinig impact.

Soms zakt de moed je gewoon naar je schoenen, wil je niet voor de zoveelste keer dreigen, wil je ze niet straffen. Soms vraag ik mij af of het er in andere gezinnen ook zo aan toe gaat of dat het enkel mijn kids zijn die mama en hun zelf zo kunnen straffen. Nee, ik wil niet dreigen maar als dat het enigste is dat werkt? En op het einde van de rit komt het steeds op hetzelfde neer: respect, leren luisteren en beleefd zijn.

2 gedachten over “Waarom werkt dreigen zo goed bij kinderen?

  1. Check! Hier zijn de oren ook vaak kapot. On the bright side: de jouwe luisteren tenminste nog NA een dreigement. Dat is hier zelfs vaak niet het geval, dan lijkt niets tot haar te kunnen doordringen 🙁 Frustrerend!

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: