autostoel

Wanneer wisselen van autostoel?

Toen ik Amélie voor de eerste schooldag in de auto stak, stelde ik mij opeens de vraag wanneer zij de overgang mag maken naar een nieuwe autostoel. Vandaag zit ze nog wel best in een comfortabele stoel, maar het is geen handig exemplaar om zelf in te kruipen of om zelf te leren het riempje aan te doen. Huiswerk voor deze mama dus. 

Autostoel – peuter of kindermaat

Mathis gespt zich al langer alleen vast, hij heeft een autostoel waar hij nog jaren mee verder kan. Amélie wordt door mij standaard vastgemaakt, haar model is niet zo eenvoudig dus ze kan het zeker niet zelf. Het is zo iets waar ik eigenlijk niet vaak bij stil sta, of hun stoel nog wel aangepast is aan hun leeftijd en lengte. Tot ik mij dus echt hardop afvroeg wanneer Amélie nu de overgang moet/mag maken naar de volgende stoel. Het was vooral ook grote broer die mij er attent op maakte dat hij een “zitje” wou hebben.

Amélie kruipt iedere keer als ze de kans krijgt in de stoel van haar broer, niet alleen om hem te pesten, ik moet ook toegeven dat zijn exemplaar handiger is. Hij kan er zelf inkruipen én hij kan zelf de riem vastmaken & los. Ze is nu 3 jaar en volgens mij haar peuter model helemaal ontgroeid.

Veiligheid boven alles

Hoe weet je nu zeker dat je kindje te groot geworden is voor zijn/haar huidig model? Hieronder een checklist:

  • Het gewicht gaat boven het maximum toegestane gewicht van je autostoel – bij peuter modelletjes is dit vaak tot max 18kg
  • Je kindje is te groot geworden en als het ware de stoel ontgroeit – hoofde steekt boven de stoel
  • Je kind is klaar voor een Groep 2/3 stoeltje van zodra het bovenste bevestigingspunt van de gordel in het huidige Groep 1 stoeltje lager zit dan de schouders.

De overgang van kleuter naar kinder stoel is toch vaak een persoonlijk verhaal. Heel vaak is het het resultaat van één van bovenstaande elementen en zeker niet allemaal. Hoe dan ook een stevige, betrouwbare autostoel blijft geld waard. Net zoals de keuze als je voor een model met Isofix gaat, als zonder. Ook hier zijn veel pro’s en contra’s. Wij hebben eentje met én eentje zonder (2 auto’s weet je wel maar wel maar Isofix omdat mijn vorige auto dat nog niet had:-)). Voor lange afstanden gebruiken zoals voor op reis te gaan, gebruiken we altijd deze met Isofix omdat dit mij persoonlijk een veiliger gevoel geeft.

We gaan dus dit weekend haar nieuwe autostoel kopen, maar eerst mocht ze nog wat oefenen in broer zijn stoel om zeker te zijn dat we de juiste keuze maakten. Het voordeel van deze grotere stoel voor mijn +3 jarige?

  • De zitverhoger, zo kan ze nog steeds naar buiten kijken en comfortabel zitten tijdens de autoritten
  • In hoogte verstelbare ruggensteun – opgelet dit is zeker niet bij alle merken het geval!
  • Hoofd- en schouderbescherming

Het leukste voor Amélie? Ze kan nu zelf gemakkelijk in en uit de auto stappen & wilt natuurlijk net zoals haar grote broer zelf haar riempje vast maken – al heeft dat nog wat oefening nodig! Het vervelende aan haar oefenbeurt was vooral het feit dat ze niet meer uit de autostoel wou komen…

Haar broer aan de andere kant, wilt graag van zijn autostoel af – ja zelfs zijn groter exemplaar. Hij wilt graag een zitje, heeft dit bij vriendjes gezien. In feite is het veilig dit te gebruiken vanaf 15 kilo – waar hij dus ruim boven zit. Toch heb je dan enkel de veiligheid van je riem, geen zijdelingse bescherming en ook de rug en het hoofd heeft minder steun. Wij doen geregeld lange afstanden en dat is de reden dat ik hier toch wat voorzichtig mee omga. Voorlopig blijven we hem dus in zijn autostoel zetten.

Vinden jullie dit ook een moeilijke beslissing? Weten jullie genoeg informatie om te weten wanneer je je mini van autostoel moet wisselen?

 autostoel autostoel
autostoel

3 gedachten over “Wanneer wisselen van autostoel?

  1. Bij ons dezelfde discussie met de grootste die ook van haar autostoel af wil… Ze is in tussen al acht en best groot dus op zich heeft ze het stoeltje echt niet meer nodig om hoog genoeg te zitten. Papa heeft sinds kort een nieuwe monovolume en daarin zat ze echt te hoog in het stoeltje, het zag er gewoon niet comfortabel uit. Dus kreeg ze haar zin en de 6-jarige profiteerde mee want die schakelde over naar enkel het zitje. In mijn auto heeft de jongste wel nog de stoel met rugleuning en de oudste haar zitje. Zolang er niet te veel protest komt, laat ik het maar zo… Het geeft inderdaad toch op zijn minst een perceptie van veiliger te zijn. En ik ben wel super streng op het juist gebruiken van de gordel. Het verbaast me hoe vaak, als ik een vriendinnetje meeneem, kinderen de gordel onder hun arm stoppen.

    1. De gordel is hier ook absoluut verplicht. Ik snap niet dat mama’s daar niet meer op focussen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat wil je echt niet meedragen.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: