Zeg neen tegen pesten

Deze week kondigden televisiezender Cartoon Network, actrice en ambassadrice Clara Cleymans en organisatie Awel (vroegere Jongerenfoon) hun samenwerking aan. Samen zetten ze een campagne op tegen pesten, en via verschillende platformen (spots, website, ..) geven ze tips en advies over wat kinderen, leerkrachten en ouders kunnen doen wanneer ze in aanraking komen met pesten.

Pesten, je hoort het dagelijks. Op tv, in je buurt of herinnert je het zelfs van je eigen jeugd. Veel kinderen en zelfs volwassenen komen ermee in contact. Meer dan we ooit vermoeden. Zeker met de start van het nieuwe schooljaar, komt de problematiek weer naar voren. Nieuwe klas, nieuwe school, nieuwe vriendjes maken. Kinderen kunnen hard zijn voor elkaar en gevat.

Ieder jaar hoor je wel schrijnende verhalen van kinderen die tot het uiterste gaan, kinderen die zelfs een einde aan hun leven maken omdat zij de druk, het gepest en de emoties niet meer de baas kunnen. Hoog tijd voor wat meer aandacht en het pesten uit de wereld te helpen.

Zeg Neen tegen pesten

Cartoon Network en actrice Clara Cleymans roepen kinderen in Vlaanderen op om zich actief in te zetten tegen pesten. In samenwerking met Awel creëert Cartoon Network een platform waar, onder het motto “Wees een maatje, geen pestkop”, kinderen, leerkrachten én ouders, informatie kunnen krijgen over pesten en wat men er tegen kan doen.

Een online platform zal kinderen via enkele nuttige tips en vuistregels informatie geven over hoe je met pesten omgaat.

Actrice Clara Cleymans zet als ambassadrice haar schouders mee onder het project, en moedigt kinderen aan om over het onderwerp te praten.

Toen ik werd gevraagd om het gezicht te zijn van deze antipestcampagne heb ik snel toegezegd. Ik gaf meer dan eens aan in interviews dat ik slachtoffer ben geweest van pesterijen. Al een paar keer hebben jongeren me hierover aangesproken omdat ze zelf werden gepest. Ik probeerde hen telkens een hart onder de riem te steken en eventueel wat tips te geven. Door deze campagne probeer ik meer jongeren die gepest worden te bereiken. Wie weet kan ik hen op een of andere manier inspireren en aanmoedigen om over hun situatie te praten.

Awel – luistert naar kinderen en jongeren
Pesten gebeurt overal: op school, op de sportclub, op internet en tijdens het spelen. Niemand wil gepest worden. Niemand vindt pesten leuk! Sommige kinderen denken dat ze alleen een grapje uithalen, maar als kinderen iemand anders met opzet pijn doen is dat pesten. Kinderen die gepest worden, voelen zich bang en alleen.

Deskundige partner in de antipestcampagne is Awel, de organisatie die in gesprek gaat met kinderen en jongeren vanuit het anonieme en vertrouwelijke standpunt.  Awel luistert, voelt en denkt mee met alles wat de jonge oproepers bezighoudt. Pesten is dan ook een onderwerp dat vaak aan bod komt tijdens de telefoon-, mail-, chat- en forumgesprekken. Deze tips van Awel om met pestgedrag om te gaan kunnen alvast een hulp zijn:

  • Word je gepest? Blijf er niet mee zitten maar praat erover. Dat kan met een vriendje, met je ouders, broer of zus of een leerkracht. Praten kan opluchten, zo voel je je even niet alleen.
  • Zie je dat iemand gepest wordt?  Ga op zoek naar iemand die kan helpen. Hulp vragen is niet hetzelfde als klikken! Zijn er misschien nog kinderen die willen helpen? Samen staan jullie sterker dan alleen. Het is heel moedig om tegen de pester(s) te zeggen dat jij het pesten niet leuk vindt.
  • Durf jij wel eens pesten? Of doe je mee met anderen? Probeer even na te denken waarom je dat doet. Misschien ben je zelf bang of verdrietig. Misschien werd je vroeger gepest. Pesten is echt voor niemand leuk. Ook niet voor jou.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: