Zwanger wat nu?

Een shock en tranen van geluk, dat was mijn eerste gevoel bij mijn zwangerschappen. Ongeloof dat ook. Die momenten zijn onbeschrijflijk. In no time gaat er een andere wereld voor je open. En je probeert je wel rustig te houden en tot 10 te tellen maar ik was zo enthousiast dat ik met mezelf geen blijf wist. Snel de dokter bellen voor de extra bevestiging en gevolgd door de gynaecoloog. En dan? Dan overvallen 100-den vragen je. Vanaf dat moment ben je nooit meer gerust, ben je steeds aan het piekeren, ben je continue aan het denken en oplossingen aan het zoeken, ben je nooit meer onbezorgd.

Een gezonde baby, dat is zowat de grootste wens die vrouwen koesteren tijdens hun zwangerschap. Uit onderzoek van iVOX, blijkt dat die wens in schril contrast staat met de manier waarop Belgische vrouwen hun zwangerschap voorbereiden. Als je dacht dat je van vandaag op morgen stopt met de pil en af bent van iedere dag pilletjes te slikken, heb je het grondig mis!

Wist je dat-jes

  • 2 op 5 Belgische vrouwen weten niet dat ze al van vóór de conceptie de gezondheid van hun baby positief kunnen beïnvloeden;
  • Slechts de helft van de vrouwen neemt foliumzuur tijdens de planningsfase van hun zwangerschap;
  • 1 op 3 vrouwen weet niet wat foliumzuur is en welk effect het heeft op de gezondheid van hun baby;
  • 3 op 5 vrouwen weten niet dat foliumzuur onder andere het risico op open rug (spina bifida) en open schedel bij baby’s significant vermindert.
  • Bij de eerste zwangerschapsplannen consulteren de meeste Belgische vrouwen hun gynaecoloog. Opmerkelijk is dat drie op tien vrouwen die cruciale stap overslaan bij een volgend kindje.
  • Bovendien gaat slechts één op vier vrouwen online op zoek naar bijkomende informatie eens ze tot het besluit komen om hun gezin uit te breiden.
  • Één op de zes van de ondervraagde vrouwen in België treft zelfs helemaal geen voorbereidingen in de pre-conceptiefase.

Belang van foliumzuur niet altijd bekend

Er is niets zo belangrijk dan eens je stopt met het gebruik van anticonceptie om te starten met je kinderwens, je op dat zelfde moment start met het nemen van foliumzuur. En ja, jij als vrouw hangt weer vast aan een pilleke per dag.
Foliumzuur is een vitamine die belangrijk is voor zwangere vrouwen omdat ze de aanmaak van gezonde bloedcellen stimuleert, een positieve invloed heeft op de opname van ijzer en geboorteafwijkingen zoals spina bifida en hazenlippen kan helpen voorkomen. Tijdens de planningsfase nemen slechts vijf op de tien Belgische vrouwen foliumzuur. Meer nog: 4 op 10 vrouwen (40,3%) is ervan overtuigd dat foliumzuur niet belangrijk is tijdens de planningsfase. Niet dus!

Er bestaat ook opvallend veel verwarring over het verschil tussen een gezond dieet en foliumzuur. Bij een kwart van de vrouwen blijft het misverstand bestaan dat een gezond dieet tijdens de planningsfase volstaat. Binnen de medische wereld is men ervan overtuigd dat het onmogelijk is voor zwangere vrouwen om voldoende foliumzuur uit voeding te halen.

Omnibionta Pronatal

Wat je nu effectief moet doen? Naar de apotheek lopen en  Omnibionta Pronatal vragen! Elk Omnibionta Pronatal-tablet bevat verschillende vitaminen en mineralen waaronder 200µg foliumzuur en 400µg Metafolin®. De inname van één tablet per dag gedurende minimaal vier weken bezorgt de toekomstige mama een optimaal foliumzuurgehalte .

Een leuke, gezonde zwangerschap gewenst.

Portrait woman thinking dreaming of a child

metafolin-NL

 

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: